Да се използват антиген тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата

България 29.10.2020 11:29 Снимка: ДНЕС+

Да се използват антиген тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата

Да се възприемат бързите антигенни тестове в приемните отделения на болниците, в Спешна помощ и в училищата.

Това заяви началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той отново поясни, че те могат да се правят от лекари, сестри или санитари. 

„Това е първият скрининг за коронавирус. Струва само 15-20 лева. Трябва да се използва широко и за контрола в трудови колективи, за да се хващат първите случаи и да се изолират”, обясни професорът.

185 лаборатории правят PCR-тестове в цялата страна, каза още Кантарджиев. И препоръча хората да се изследват и с тестове и за грип, които струват 30-ина лева.

Проф. Кантарджиев подчерта, че всички данни, които се изнасят в публичното пространство от медици, са извадки от авторитетни издания. Директорът на НЦЗПБ е на мнение, че противоречивото говорене за вируса също е опасно.

„Противоречивото говорене, особено от лекари, е опасно за обществото. Заразяването става от дългото време на експозиция. При спокоен разговор с болен може да се заразиш и след цял час. Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски, никой не се е задушил”, посочи той.  

Той отново припомни за 4-те "Д", като подчерта да не се прекалява с витамин D и категорично препоръча да не се използват имуностимуланти в голямо количество.

Относно грипните вируси, той посочи, че първата им циркулация започва през ноември. 
„Миналата година тя се забави с два месеца. Епидемичното разпространение на грипа е през декември. Пикът обикновено е средата или третата третина на януари или през февруари”. 

Директорът на НЦЗПБ цитира едно от квалитетните издания за научна медицина "New England Journal Medicine", според което, възможността да се заразиш и прекараш болестта тежко е най-голяма, ако си на място, на което има струпване на много хора. Вирусният товар, който би поел един потенциално заразен е доста по-голям, а от там следва и тежката симптоматика, както и усложненията, които вируса причинява. 

Той отново даде няколко примера, с които аргументира, че носенето на маски е не само важно, а и в някои случаи животоспасяващо. 

Геновева Михайлова

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096