Д-р Симидчиев: Когато не спазваме мерките - 240

България 09.07.2020 09:17 Снимка: ДНЕС+

Д-р Симидчиев: Когато не спазваме мерките - 240

Когато нашето поведение не съответства на противоепидемичните мерки, ще се получава това - 240 новозаразени, установени за денонощие. Пулмологът д-р Александър Симидчиев беше лаконичен в коментара си на днешния рекорд в сутрешния блок на БНТ.

По думите му вирусът в това отношение е ясен и е охарактеризиран вече колко заразен е.

Тези, които мислят цялостно за държавата, индустрията и туризма веднага реагират и започват да прилагат мерки, както в случая е Гърция. Вместо да лекуваме пациентите в болницата, може да профилактираме и да спазваме елементарни мерки. Не е необходимо да се налагат мерките, а просто да ги спазваме, подчерта Симидчиев.

Ако спазваме мерките ще имаме по-малко летни заболявания на морето и по-малко вируси през зимата, посочи пулмологът. Футболните срещи би следвало да бъдат ограничавани, защото това няма и да наруши икономиката, а ще прекъсне заразяването.

В детските градини възможността за контрол е много по-голяма. Там рискът е много по-малък, а ползата много по-голяма, защото родителите могат да бъдат ангажирани в икономически дейности, посочи той.

Когато ние прикрием един такъв проблем, става голям проблем, за което държави като Австрия и Гърция ограничават свободното пътуване.

Коронавирусът влияе освен на белия дроб, засяга и сърцето и нервната система, панкреаса и кръвоносните съдове, предупреди Александър Симидчиев.

18 от 20 човека могат да изкарат коронавируса леко, а другите двама - много тежко. Не е въпрос, че само възрастните боледуват, младите също могат да боледуват и да са средство за пренасяне на коронавируса, изтъкна пулмологът.

Според него анализът на открития медикамент за лечение на коронавируса показва, че няма механизъм, който да достигне до дозите, които потискат вирусното размножаване. Разпространението на вируса не зависи от външната среда и ако нашето поведение не се промени, така ще бъде, предупреди д-р Симидчиев.

Той очаква да стане още по-объркана ситуацията с коронавирса, защото през есента ще има други вируси./БНТ

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987