Д-р Симидчиев: Истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност на хората

България 07.07.2020 16:35 Снимка: ДНЕС+

Д-р Симидчиев: Истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност на хората

Според пулмолога вече не е налице паника, защото хората са много информирани, а здравните заведения много по-добре подготвени

Не е проблемът в мерките, а в тяхното спазване. Истинското предизвикателство е индивидуалната отговорност на хората. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

По думите му COVID-19 промени реалността и трябва да приемем тази нова реалност и да живеем пълноценно в нея, спазвайки елементарни правила.

Според него трябва да се структурират по-сериозни и по-малко сериозни мерки: „Трябва да се види кои са най-рисковите ситуации. Аз ги деля на четири вида рискови ситуации - контакт едно към едно; контакт 1 към 10; контакт 1 към 100 и контакт 1 към 1000, каквито са мачовете и големите концерти, при които един човек може да се срещне с 1000 души“.

Пулмологът коментира необходимостта от прецизиране на противоепидемичните мерки на базата на риска и според рисковия профил на всяка дейност да се налагат мерки, ако е необходимо.

Д-р Симидчиев беше категоричен, че не би разрешил мачовете, ако зависеше от него, в този момент, когато броят на новозаразените е два пъти повече от излекуваните.

„Т.е. това е инфекция, която все още се разпространява сред общността, но това не означава, че трябва да се спре икономическата активност“, смята той.

Според него вече не е налице паника във връзка с Covid-19, защото хората са много информирани за коронавируса, а и здравните заведения вече са много по-добре подготвени, отколкото в началото на епидемията.

„Ако заразеният човек има рисков профил, много вероятно е той да се усложни и затова е по-добре той да е приет в болница преди да се усложни, за да бъде лекуван със средствата, с които разполагат лечебните заведения“, обясни д-р Симидчиев.

По думите на пулмолога медикаментът, който се обявява като българско лекарство срещу COVID-19, се е появил като възможност след изследване върху клетъчни култури, при което той е бил използван в 50 пъти по-висока от терапевтичната концентрация: „Тогава той проявява противовирусен ефект. При нормалната си концентрация той проявява ефект основно срещу краста, но при обичайна концентрация няма никакви доказателства, че той би могъл да въздейства върху вируса“, коментира той. 

CHF CHF 1 1.81617
GBP GBP 1 2.17187
RON RON 10 4.04808
TRY TRY 10 2.36798
USD USD 1 1.65077