Д-р Симидчиев: Добре е да се направи система, която да отчита в кои училища колко заразени деца има

България 17.09.2020 10:40 Снимка: ДНЕС+

Д-р Симидчиев: Добре е да се направи система, която да отчита в кои училища колко заразени деца има

Пулмологът д-р Александър Симидчиев предложи да се направи система, в която да се отчита в кои училища колко заразени деца има. И така да се отчете кое от тези заведения се справя по-добре, кое по-зле и в бъдеще системата да се самообучава.

В ефира на БНТ д-р Симидчиев коментира първите случаи на заразени с коронавирус ученици още в началото на учебната година. Според него заразяването се е случило извън училището. Децата по принцип в училище боледуват по-леко или въобще не боледуват от COVID-19, този експеримент ще е повече за това доколко те могат да разнасят инфекцията обратно към къщи, допълни той. И препоръча подходът към учениците да е индивидуализиран, защото мерките спазват по един начин малките и по различен начин тези, които са в гимназиалния курс.

Ако детето има някакви симптоми, трябва да се изследва и поведението да е на базата на изследванията. За момента броят на заразените все още продължава да е под 200, на седмична база те не нарастват, ситуацията е спокойна, коментира още пулмологът.

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931