Д-р Мангъров и сие се отказват от дебата, нямало отговор на поканата им

България 16.06.2020 14:01 Снимка: ДНЕС+

Д-р Мангъров и сие се отказват от дебата, нямало отговор на поканата им

В отворено писмо, под което имената си са поставили д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов, д-р Антония Първанова, се посочва, че дебатът, за който настояваха, няма да се проведе. Съставителите на Отвореното писмо изтъкват като причина, че не са получили отговор на отправената към Националния оперативен щаб покана. 

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

До БТА

 

Копие до:

Медиите в Република България

Отворено писмо от

д-р Атанас Мангъров, д-р Георги Тодоров, д-р Стоян Алексов, д-р Владимир Николов, д-р Антония Първанова

 

Уважаеми журналисти,

Преди няколко дни изпратихме покана към членовете на НОЩ за публичен диспут в БТА на 17 юни, на който да обсъдим: различията в оценките за степента на опасност от Ковид-19; какви мерки е редно да се вземат; как това ще бъде от полза за гражданите. Както е известно дебатът е един от инструментите в демократичната държава и дава възможност за тези, които трябва да поемат отговорност, да стигнат до решения, почиващи на научни данни. Изводите от един такъв дебат само могат да доведат до предложения, които са полезни за обществото. Напомняме всичко това, защото на нашата покана не получихме отговор, а вместо това чухме коментари далеч от същността на поканата, противоречащи на лекарската етика и добрия тон. На обществеността бяха внушени немотивирани твърдения за скандали и влизане в конфронтация. Обществото беше изключително подценено с твърдението, че един дебат, основаващ се на доказателства и анализи от авторитетни международни издания, ще го обърка.

Гражданите имат право да чуят истината, защото с достатъчно факти, ние аргументирано оспорихме вида на мерките и начина на тяхното прилагане още в самото начало на въвеждане на карантината. Не беше нужно, нито полезно, да минат три месеца, за да станем свидетели на прилагането на нашите предложения, с които можеше да бъдат избегнати редица социални и икономически последици.

Водени от своя професионален дълг и загриженост за физическото и психическо здраве на населението, ние ще продължим да отстояваме своите позиции и още веднъж заявяваме своята готовност да помогнем на колегите си от НОЩ за вземане на решения в интерес на обществото.

16.06.2020 г.

С уважение:

д-р Атанас Мангъров,

д-р Георги Тодоров,

д-р Стоян Алексов,

д-р Владимир Николов

д-р Антония  Първанова

CHF CHF 1 1.81129
GBP GBP 1 2.14119
RON RON 10 4.01171
TRY TRY 10 2.20477
USD USD 1 1.68113