Д-р Борис Богов: Готвим се и за трета вълна на ковид

България 15.01.2021 10:05 Снимка: ДНЕС+

Д-р Борис Богов: Готвим се и за трета вълна на ковид

„Готвим се и за трета вълна на коронавируса“, посочи пред БТВ директорът на Александровска болница д-р Борис Богов. Той обяви, че в края на месеца и до средата на февруари се очаква известно покачване на случаите на заразени.

„Натискът отслабна няколко пъти. При нас тежките пациенти са 44, а интубираните са четирима. Отдавна нямаме починал пациент, това са много добри данни“, изтъкна д-р Богов.

Плановият прием в болницата ще бъде възстановен от понеделник. Директорът на Александровска болница уточни, че планов прием в сградата, където се намира ковид отделението, няма да има. Всеки пациент ще се приема след триаж – ще бъде тестван за коронавирус и ще му бъде правен клиничен преглед.

По думите на д-р Богов всички медици на първа линия в болницата вече са ваксинирани. С първата доставка са ваксинирани 136 души, а с втората – 145. Предстои днес да започне поставянето на ваксината на „Модерна“.

„Общо за болницата 47% от служителите искат да бъдат ваксинирани“, обясни лекарят. Част от нежелаещите имат антитела и изчакват да минат три месеца, преди да си направят количествени тестове, за да вземат решение.

Богов коментира относно мерки в страната, че те ще се разпускат на базата на анализ от следващата седмица и ако данните сочат намаляване, тогава ще започне разпускане на мерките./БТВ

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525