Частично бедствено положение в Ямболско заради спешни ремонти на граничните пътища

България 23.09.2022 16:49 Снимка: ДНЕС+

Частично бедствено положение в Ямболско заради спешни ремонти на граничните пътища

Частично бедствено положение заради засиления към страната мигрантски натиск е обявено в област Ямбол. То е в сила от 12:00 часа днес до 29 септември в пограничните общини Болярово и Елхово. Целта е до месец да бъде извършен спешен ремонт на горските пътища до българо-турската, съобщи на брифинг областният управител на Ямбол Георги Чалъков.

Частичното бедствено положение е обявено, за да се избегнат процедури и възстановяването на пътищата да започне в най-скоро време. Част от тях са трудно проходими, разрушени, което пречи на използването им от охраняващите границата, както и за бързата реакция, каза Чалъков.

„Тези пътища са изградени още когато се е строило предградното съоръжение. Лошото е, че тогава са били набързо направени. Това е спешна мярка за възстановяване на пътищата, колкото да изкарат зимния сезон. Възстановяването им ще доведе и до спиране на мигрантите в района на самата граница“, каза още областният управител на Ямбол.

По думите му обявеното частично бедствено положение вероятно ще бъде удължено за максималния 30-дневен срок. Целта е да бъде свършена максимално много работа за подобряване на инфраструктурата по границата.

Частични бедствени положения по същата причина от днес са обявени и в пограничните райони на областите Бургас и Хасково.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648