България номинира Кристалина Георгиева за втори мандат като директор на МВФ

България 14.03.2024 19:27 Снимка: ДНЕС+

България номинира Кристалина Георгиева за втори мандат като директор на МВФ

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев е номинирал Кристалина Георгиева за втори мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), съобщиха от институцията, съобщава БНТ.

„В качеството ми на управител на МВФ за България внесох номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ за втори мандат. Г-жа Георгиева ръководи успешно институцията през последните трудни и турбулентни години и спечели доверието и уважението на държавите – членки на Фонда", обясни номинацията си Радев.

Управителят на БНБ припомня, че преди два дни белгийският вицепремиер Венсан Ван Петегем от името на министрите на финансите на ЕС, изрази подкрепата на Кристалина Георгиева за втори мандат.

„През последните няколко дни беше изразена широка подкрепа и извън Европейския съюз, което е резултат от успешното лидерство и дейност на г-жа Георгиева в полза на всички държави – членки на МВФ", коментира още Димитър Радев.

Кристалина Георгиева беше избрана за управляващ директор на МВФ от октомври 2019 година. През тази седмица тя беше на посещение в България и заяви, че е готова и за следващ мандат.

„Работата ми като еврокомисар по бедствията и авариите ме подготви за тежките ситуации, с които се сблъсках откакто оглавих МВФ. Готова съм за втори мандат“, обяви тогава Георгиева.

Очаква се през тази година към МВФ да се присъединят още две държави и така във фонда ще членуват почти толкова, колкото са и членовете на ООН.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361