"Булгаргаз" правилно сметнал цена от над 20 лв. за септември месец

България 11.09.2020 17:38 Снимка: ДНЕС+

"Булгаргаз" правилно сметнал цена от над 20 лв. за септември месец

Няма грешка с определянето на цената на газа за септември. Това стана ясно от брифинг на енергийния министър Теменужка Петкова.

При нейното определяне са спазени изискванията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", изтъкна тя. Заключението е след разпоредена проверка и замразяване на решението на КЕВР за определяне на цената, поискана от "Булгаргаз" - 22,46 лева е коректна цена, показва проверката.

 

Министърът поясни още, че е спазена наредбата за регулиране на цената на природния газ. Всички компоненти, които сформират цената на природния газ, са правилно определени, обяви Петкова.

От май тази година цените на газа са се успокоили, но се наблюдава ръст на европейските хъбове от август месец. Оказва се, че пандемията е намалила потреблението на природен газ.

286 милиона лева по-малко ще платят българите в сравнение с август месец миналата година в следствие на предоговаряне на цената на газа от "Булгаргаз". Ежемесечно "Булгаргаз" договаря цените, а състоянието на дружеството е стабилно, стана ясно още от думите на министъра.

Припомняме, "Булгаргаз" поиска от КЕВР природният газ да поскъпне с над 20%. Преди това от "Булгаргаз" предложиха цената на природния газ от 01 август 2020 г. да е в размер на 18,67 лв./MWh, или с 2.25% по-ниска в сравнение с юли месец. Предварително се очакваше скокът да е с около 15%. По време на общественото обсъждане през август месец от "Булгаргаз" поясниха, че увеличението може да е по-голямо заради значителното поскъпване на газа на европейските борси.

Движението на цените на природния газ идва на фона на недоволството на потребителите на топлофикациите в страната от получените изравнителни сметки и големите суми за доплащане, за което и от КЕВР ще започнат проверка, но и на фона на онова "историческо намаление" на цената с 40%, обявено от правителството през март месец. /news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279