БСП настоява за експертна комисия, която да оцени щетите в наводнените села в Карловско

България 27.01.2023 15:26 Снимка: ДНЕС+

БСП настоява за експертна комисия, която да оцени щетите в наводнените села в Карловско

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с жители на селата Богдан, Каравелово и Слатина, пострадали от наводнението.

На трибунка в кулоарите хората разказаха, че по поречието на реката все още има огромни количества дървен материал и не се почиства. Настояват властите да ги чуят заради незаконната сеч. Те обобщиха, че са писали до всякакви институции и за това, че няма информация за това какво да направят, за да се решат проблемите им. Задават въпроси и никой не им отговаря. Обвиниха Община Карлово за парите, отпуснати и дарени за щетите и искат финансова ревизия на общината.

Лидерът на БСП се ангажира да внесе в МС искане за експертна комисия, която да установи щетите. Ще сигнализират АДФИ за одит на средствата.

„Настояваме да бъдем информирани и властите да ни чуват. Никой не ни чува, никой не ни отговаря на въпросите. Четири месеца и половина вече. Това заявява Албена Бонева, жител на село Каравелово, което беше потопено в опустошителните наводнения в Карловско в началото на септември миналата година.

Тя бе категорична, че има  абсолютна липса на информация от властите – общински, областни и държавни.

„Министър Иван Демерджиев каза, че многократно е разяснявано на населението да подава заявления до междуведомствената комисия – абсолютно невярно е. Никой никога не каза и една дума за това. Умни хора четяхме и обяснявахме, но хората не вярват на нас, защото за тях властите са меродавния източник на информация“, допълни тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе категорична, че хората са изоставени от държавата.” Ще внесем в НС искане от името на БСП за експертна комисия, която да установи щетите още от първото наводнение. Сигнализираме АДФИ за одит на средствата, които са отпуснати, както и разходването на парите от дарителската сметка.“

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648