БСП напусна парламента след разкритията на Радостин Василев: Международен скандал

България 26.05.2023 14:11 Снимка: ДНЕС+

БСП напусна парламента след разкритията на Радостин Василев: Международен скандал

Предадохте промяната, енергията на площадите и надеждите на хиляди хора, днес от носители на тази промяна станахте пералня за Борисов. И миялна на мръсните ръце, които ще пипат конституцията, заяви Корнелия Нинова

Тя съзря отказ от национален суверенитет и предаване на едни от най-важните постове на държавата на чужди интереси

"Едни групировки си мерите силите в момента. Нашата ПГ няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието. Днес напускаме залата". 

Това заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна след разкритията на доскорошния депутат от ПП-ДБ Радостин Василев и малко след като новото мнозинство все пак вкара на юруш на второ четене промените в НПК, касаещи съдебната власт.

"Предадохте промяната, енергията на площадите и надеждите на хиляди хора, днес от носители на тази промяна станахте пералня за Борисов. И миялна на мръсните ръце, които ще пипат конституцията", обвини тя ПП-ДБ. 

Тя отбеляза, че анонсираните записи се оказали не манипулирани записи от службите, а онлайн заседание на НС на ПП-ДБ. "Можете ли да продължите спокойно дебата, сякаш нищо не се е случило? Същата ли е ситуацията, както опреди половин час? Не, не е. От тези записи става дума за отказ от национален суверенитет. За кулминация на паралелната държава и задкулисието, овладяло България години наред, за скрити договорки на коалицията на имунитетите", заяви Нинова.

И определи случилото се като абсолютен международен скандал. "Как г-жа Фон дер Лайен и участниците в Г-7 гледат на факта, че мандатоносителят публично обявява, че са оказвали натиск за съставяне на правителство? Дали ще подкрепят бъдещата евроатлантическа коалиция на имунитетите, на омертата и международния скандал? Пак сложихте България на дъното. И после да не кажете, че друг ви е виновен. Вие - евроатлантиците, съсипахте евроатлантическите хубави идеи с такова поведение", разгневи се соцлидерката.

Тя видя отказ от национален суверенитет и предаване на едни от най-важните постове на държавата на чужди интереси. И се възмути от думите на Христо Иванов, който в записа проявява готовност да измисли комисия, която 6 месеца ще тупа топката, за да се направи конституционна реформа, която да махне Гешев. Защото щял да е поискан имунитета на Борисов и "само ние може да го изперем". 

Вие правите парламентарен преврат, обвини тя ПП-ДБ. И посочи, че БСП е поискала Гешев да си ходи много преди ПП да се появят. Реформа трябва да има, но не с тази цел, защото тя сега е да изперете Борисов. Според нея целта е да се смени "Гешев с Пешев", който да е удобен и да започнат по същия начин да се отнасят с други, които не са им удобни./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648