Борисов пред Мецола: България отдавна е изпълнила всички критерии за Шенген

България 03.12.2022 13:59 Снимка: ДНЕС+

Борисов пред Мецола: България отдавна е изпълнила всички критерии за Шенген

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов проведе разговор с председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Двамата са обсъдили политическата ситуация в България, като Борисов е подчела, че ГЕРБ ще предложи състав на кабинет, защото е убеден, че на държавата ни е необходимо стабилно правителство.

„Благодарих й, че Европарламентът за пореден път подкрепи България по пътя ѝ към Шенген и подчертах, че е недопустимо пред страната ни да се поставят допълнителни политически условия, след като отдавна сме изпълнили всички критерии за членство“, заяви още Борисов.

По време на форума в Атина, Борисов е разговарял и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Правителството, което ще предложи ГЕРБ ще бъде от експерти, които могат да стабилизират България“, сподели Борисов и допълни, ГЕРБ ще продължи диалога с всички парламентарните партии, защото на България е необходим кабинет, който да ускори работата по приемането на всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Заявих още, че благодарение на парламентарно мнозинство, начело с ГЕРБ, страната ни вече е задвижила процеса по изпращане на военна помощ на Украйна. Въпреки кризите, през които преминава страната ни, потвърдихме и евроатлантическата ориентация на България по отношение на придобиването на втората част от ескадрилата F-16. България подкрепи и перспективите за членство на Република Северна Македония в ЕС, но е време и съседката ни да изпълни своите задължения от този процес като даде конституционни гаранции за правата на всички свои граждани“, написа още Борисов.

 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648