Борислав Цеков: Не може да има вот на недоверие към служебно правителство

България 19.04.2024 09:13 Снимка: ДНЕС+

Борислав Цеков: Не може да има вот на недоверие към служебно правителство

Подобно предложение е неконституционно, обясни юристът

„Не може да има вот на недоверие към служебно правителство”. Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS по повод обмисляния вот от опозиционните партии БСП, „Възраждане” и ИТН.

„Ако решат да внесат това предложение, те ще нарушат Конституцията. Не може парламентът да реализира политическа отговорност към правителство, което той не е избирал”, уточни Цеков. Той направи сравнение – „те утре могат да решат да подпалят сградата на Народното събрание, но това ще бъде престъпление”.

Относно предстоящата среща между служебния премиер Димитър Главчев и президента Румен Радев той обясни, че президентът действа с т.нар. „обвързана компетентност”.

„Той е обвързан от предложението на служебния премиер. По негово предложение се правят кадровите промени и се определя структурата на кабинета. Политическият диалог може да доведе до намиране на друг тип предложение. Ако премиерът е категоричен, президентът може или да подпише указа за правителствена промяна, или да освободи служебния премиер. Това ще доведе до освобождаване на цялото правителство”, каза Цеков.

Конституционалистът обясни, че решението за клетвата на служебното правителство в парламента е било странно. „Очевидно това е нивото на компетентност”, обясни Борислав Цеков.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194