Борислав Сандов: България за втори път на съд заради мръсния въздух

България 06.01.2022 17:16 Снимка: ДНЕС+

Борислав Сандов: България за втори път на съд заради мръсния въздух

България ще бъде осъдена за втори път от съда в Люксембург заради мръсния въздух. Това заяви по време на посещението си в Русе министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, който посети крайдунавския град заради отворено писмо на граждани, в което настояват да се вземат редица мерки за справяне със замърсяванията на въздуха в Русе.

Той обясни, че подадените данни при първото нарушение през 2017 г. по данните, които ще са с нарушенията от сега - те не могат да бъдат манипулирани, това са обективни факти. Не могат да бъдат разлеждани и по друг начин. България е в нарушение за пет зони, за което и ще подлежи на санкции от страна на европейската комисия. Заявените норми като минимум са от 10 млн. за времето от 2017 г. - първото решение до сега.

Минимално около 20 млн. на година съдържа ежедневните санкции, които са след решението, което очакваме всеки момент.

Санкциите ще бъдат в размер от 10 милиона до 20 милиона лева годишно, съобщи екоминистърът.

По думите на екоминистърът на правителствено ниво се подготвя начин, по който от общината да могат да кандидатстват за детски градини, училища, общинска администрация - част от дейностите в града, смяна на отоплителни линии, част от зелени пояси, заличаване на кални петна - мерки, свързани с подобряване на качеството на атмосферния въздух.

След това ще има и мерки в помощ на домакинствата по ОП "Околна среда", където са 120 млн. В следващия етап са заделени над 250 млн. - сумарно около половин милиард ще отидат за мерки, свързани с чистотата на въздуха, обясни Сандов.

Той изтъкна ролята на контрола на РИОСВ и даде пример с община София, където съдът бил задължил да се извършва миене на улиците, за да се ограничи замърсяването на въздуха.

Той заяви, че му предстои среща с министъра на околната среда на Румъния, за да разговарят за спиране на горенето на стърнища. Това ще стане по време на неформалния съвет във Франция./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648