Болницата в Каварна е застрашена от фалит

България 06.10.2020 12:50 Снимка: ДНЕС+

Болницата в Каварна е застрашена от фалит

Болницата в Каварна е застрашена от фалит, сигнализират пред Нова тв от Общината. Лечебното заведение е натрупало задължения от близо 700 хил. лв. Местната власт обвинява за това бившия управител на болницата и настоящ депутат от БСП Десислав Тасков, който, от своя страна, отрича да е виновен за състоянието на лечебното заведение.

Одит на лечебното заведение е установил редица нарушения и е показал как са били разходвани средствата.

 „В момента болницата не е в клинична смърт, но категорично не е и извън опасност. По времето на управлението на д-р Тасков липсва всякаква и адекватна организация и ред по отношение на разходваните средства в бюджета”, посочва председателят на местния парламент в Каварна Йордан Стоянов.

Служителите на болницата в Каварна са започнали да получават заплатите си, но финансовото състояние на лечебното заведение остава критично.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева разказва, че преди управлението на д-р Тасков задълженията на лечебното заведение са били около 136 хил. лева.

„Когато той идва те достигат до 435 хил. лева. Само за няколко години загубите на МБАЛ Каварна възлизат на 678 338 лева.

Според направения одит са установени и още нарушения. Д-р Тасков е подписал около 142 договора еднолично, без подпис на счетоводител, което си е напълно в нарушение на закона за финансовото управление и контрол”, допълва Балтаджиева.

В отговор д-р Тасков определя изнесеното като нападки и клевети, и е категоричен, че ще потърси правата си в съда.

Настоящият управител на болницата е оптимист.

„Мисля си, че ще се справим. Ще бъде много трудно и ще отнеме много време, но ще се случи”, обещава д-р Християн Зафиров.

Oдитният доклад на МБАЛ Каварна е представен на прокуратурата, а персоналът на болницата все още се надява лечебното заведение да не бъде закрито. /NOVA

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448