Богомил Николов: Мобилните оператори 68 пъти глобявани за нелоялни търговски практики, но без ефект

България 21.02.2024 16:59 Снимка: ДНЕС+

Богомил Николов: Мобилните оператори 68 пъти глобявани за нелоялни търговски практики, но без ефект

Мобилните оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни търговски практики в последните три години, но глобите нямат необходимия възпиращ ефект, коментира по Евронюз България председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

"Ако имахме четвърти и пети оператор е много вероятно той да предложи безсрочни договори, за да може да се конкурира със съществуващите. И тогава цялата тази тема, която обсъждаме последния месец – как сме закрепостени, завързани с договорни условия, от там операторът може както си иска да влияе на цените и да ги увеличава едностранно – може би този разговор нямаше да съществува", посочи Николов.

По думите му ако клиент тръгне да се отказва от договора, тогава разбира, че тези три месечни такси, които дължи, са по-високи от това, което плаща.

"Това е така, защото в срока на договора цената се води промоционална. Само че те ви събират тези пълни такси на цената след изтичане на срока", пресметна Николов.

От "Активни потребители" уточняват и това, че ще трябва да си доплатите разликите, ако с договора има и закупено устройство – което също Ви е продадено на промоция.

"Основаната цена няма нищо общо с пазарната – тя е едностранно определяна и по-висока и т.н. Факт е, че ще платите много. Не малко, а много. И факт е, че и трите оператора го правят", предупреди Николов.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027