Бизнесменът Стамов прокопал 10-метрови тунели под Главната в Пловдив, за да свърже два имота

България 28.11.2021 14:53 Снимка: ДНЕС+

Бизнесменът Стамов прокопал 10-метрови тунели под Главната в Пловдив, за да свърже два имота

Нямам заповед за спиране на ремонта, казва той и изпрати до “24 часа” становище, подписано от зам.-министъра на културата. В него е посочено, че строителните дейности трябва да бъдат наблюдавани от археолог

10 фамилии са в ужас, че конструкциите на сградите им са нарушени

Все пак със заповед на кмета на район “Централен” Георги Стаменов от 25 ноември незаконният строеж е спрян

Нямам никаква заповед за спиране на ремонтите, които извършвам в имотите си на главната улица в Пловдив. Не съм на адреса.

Това твърди бизнесменът Мирослав Стамов пред “24 часа”, срещу когото върви разследване за прокопаване на подземни тунели, които рушат антични структури. Той отказа среща очи в очи с екипа ни с обяснение, че е на погребение.

  Изпрати обаче по вайбър скици и документи с дата 21 юли 2021 г. Под единия от тях стои подписът на зам.-министъра на културата Пламен Славов. Той изрично е посочил, че ремонтите трябва да бъдат наблюдавани от археолог. А такъв специалист не е имало, когато Стамов е копаел на своя глава
Истински лабиринт от подземни тунели се вижда в две сгради на едно от най-централните места в Пловдив - на 200 метра от Римския стадион. На места тези тунели са на дълбочина от 10 метра. От Икономическа полиция започнаха разследване по случая.

Според археолога София Христева има опасност рововете на Стамов да са стигнали до източния сектор на Римския стадион, който не е проучен.

Хората с имоти в двете сгради на ул. “Княз Александър Батенберг” 5 и 7, където и Стамов има съсобственост, са силно притеснени, че конструкциите са нарушени. Бизнесменът притежава два апартамента, магазин и етаж на посочените адреси. Десетина от съседите му са завели дело срещу него за самоуправство и навлизане в чужда собственост.

“Напълно възможно е тунелите му да са стигнали до средата на ул. “Княз Александър Батенберг” (главната улица на Пловдив, която е ансамблов паметник - б. а.) в едната посока и до Римския стадион - в другата.  

Подземните проходи не са само под двете къщи, в които бизнесменът има имоти, а продължават и под съседните. Никой не знае докъде и в какви посоки е продължил”, коментира адвокат Гено Василев, който представлява интересите на засегнатите.

Общият зимник на сградите в момента представлява лабиринт, в който на входовете на тунелите са монтирани масивни метални врати и укрепителни стоманени конструкции, видя репортер на “24 часа”. Има пропукани стени и сериозни опасения, че една от сградите е нестабилна и с нарушена конструкция. Първата, подала сигнал на 12 ноември т.г., че се извършват незаконни ремонти, е Светлана Варадинова.  

“Имаше поредица от дъждовни дни през октомври и тогава пътеката, която води до входа на сградата, просто пропадна. Така разбрахме, че долу се копае”, разказа тя. Тогава Стамов обяснил, че укрепва основите и иска да свърже с английски двор собствеността си в два имота. Казал, че има разрешително и работи с проект и че е предприел укрепителни действия след съгласуване със специалисти, защото имотът му бил в аварийна ситуация.

Бизнесменът е опасал с видеокамери всички сгради, в които има собственост. “Така непрекъснато ни контролира и знае кой влиза, кой излиза. Вероятно информацията му е била нужна, за да изнася чували с пръст и чакъл от мазетата”, разказа един от съседите. 

В най-неблагоприятна ситуация е Светлана Варадинова, която живее в една сграда със Стамов на ул. “Княз Александър Батенберг” 7. Там е адресната регистрация на бизнесмена.

“Той ни плаши непрекъснато и разказва всевъзможни легенди за себе си. На сина ми е обяснявал, “че работи мафиот”. Хвалил се, че е масон, че има бизнес с диаманти и че е почетен консул на Италия (почетният консул на Италия в Пловдив е Джузепе де Франческо - б.а.). Представял се е за адвокат, за счетоводител. Последната му версия е, че има голям бизнес в Щатите” , разказа Варадинова.

Официално Мирослав Стамов се занимава с моден бизнес, в Пловдив има няколко магазина. На негово име в търговския регистър обаче има регистрирани 7 фирми. Първата е от 1989 г. за производство на осветителни тела.

През 2016 г. регистрира и фирма с предмет на дейност строителство, ремонти и проектантска дейност. Съдружник е във фирми за ресторантьорство, хотелиерство, реклама и туризъм.
За хората обаче е необяснимо как е успял за 1 година да купи толкова имоти в идеалния център. Негови са магазин и два апартамента на ул. “Княз Александър Батенберг” 7, както и третият етаж на № 5.

  Негова е и сградата на гърба на двете къщи откъм улица “Отец Паисии” и огромна ъглова старинна постройка, която от години е покрита с ремонтни строителни платна (бивша пицария).

“В имотния регистър има 40 страници справка за неговите сделки. Почти за всеки имот или Стамов съди някого, или някой него го съди”, разказа Гено Василев.

Седмица след многобройните жалби на съседите на място пристигнали проверяващи от община Пловдив – район “Централен”, археолог от местния музей и полиция.

“При проверката констатирахме, че под двете сгради на ул. “Княз Александър Батенберг” 5 и 7 е разрушен частично паметник на културата, каквито са и двете сгради в ансамбъл и поединично.
Правени са изкопни дейности без наблюдение от археолог
Оттам минава източната стена на Античния стадион на Филипопол. И е напълно възможно изкопните работи да са стигнали дотам”, разказа пред “24 часа” археологът София Христова, която е участвала в огледа.

Проверяващите успели да видят, че е копано в дълбочина и при всички случаи е достигнато до археологически пластове. Със заповед на кмета на район “Централен” Георги Стаменов от 25 ноември незаконният строеж е спрян. Сигнализиран е Инспекторатът на Министерството на културата./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648