Бизнесът и синдикатите искат аварийни планове срещу кризата и ръст на доходите

България 18.09.2022 14:41 Снимка: ДНЕС+

Бизнесът и синдикатите искат аварийни планове срещу кризата и ръст на доходите

Кризата е за всички, но тя най-силно се отразява на микро и макоробизнеса. Тази позиция изрази пред БиТиВи председателят на УС на БСК Добри Митрев. По думите му към икономическата криза и здравната криза сега имаме и енергийна криза.

Българската икономика и индустрия оцеляват на ръба, изтъкна той. Ако на запад има рецесия, тя ще дойде и у нас, според него. Трябва да имаме аварийни планове, смята Митрев.

В енергетиката сме на добри позиции, по думите му.

Опасно е искането на Урсула фон дер Лайен бедните държави да споделят печалбите от енергетиката си с богатите, според него. Богатите страни сами затворили въглищните си централи, припомни Митрев.

Президентът на синдикалната организация КТ "Подкрепа" Димитър Манолов изтъкна, че трябва да се покачат доходите на хората. Това от своя страна помпа инфлацията. За синдикалиста вървим след инфлацията, а не пред нея. Никой не е в безопасност, предупреди Манолов.

Въглищната енергетика в момента ни спасява, изтъкна той и призова да се спре с твърденията, че ще я затваряме. Над 60% от тока получаваме от там, каза синдикалистът. Според него въглищната енергетика може да стане по-екологична.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648