Бившият шеф на Сметната палата: NEXO беше измислен повод да ме отстранят

България 26.06.2023 08:25 Снимка: ДНЕС+

Бившият шеф на Сметната палата: NEXO беше измислен повод да ме отстранят

Някой иска да овладее Сметната палата и да я направи имитационна институция, смята Цветков

Решението на КС, да бъда възстановен на поста, е триумф на справедливостта и правовата държава. Чувствам се щастлив и удовлетворен, че беше защитена честта и достойнството на Сметната палата. Решението на парламента беше саморазправа със Сметната палата, беше антиконституционно. Откакто бях освободен много служители на Сметната палата също са освободени, включително директори на важни дирекции, напускат и одитори. Решението е на председателя на Сметната палата. ДПС, ГЕРБ, БСП и "Български възход" гласуваха за моето освобождаване, някой иска да овладее Сметната палата и да я направи имитационна институция. Това каза за "На фокус" бившият председател на Сметната палата Цветан Цветков.

"NEXO беше измислен повод, за да бъда освободен, истинската причина беше недоволството от критичните доклади на палатата за публични предприятия. Така бяха осветени схеми за неефективно усвояване на публични ресурси, в сферите на строителството и транспорта. Нямам право на втори мандат, така че няма как да остана като председател на Сметната палата. Тя може да бъде използвана като чадър, но не и като бухалка. Не е искано от мен да прикривам истината за одитните доклади", подчерта той. И допълни, че констатациите на Сметната палата не бива да бъдат отменяни.

"Ще направя всичко възможно да изготвим становище, с което да не допуснем съдебен контрол върху актовете на Сметната палата. Освен това ще се опитам да поправя несправедливостите по време на управлението на Горица Грънчарова - Кожарева", посочи той.

По думите му според одитите държавните компании сключват договори чрез възлагане на частни фирми на цени 2-3 пъти над пазарните, за повече време и с по-лошо качество. "Така се застрашават живота и здравето на гражданите. Много важни доклади трябваше да се приемат, след това да бъдат оповестени. Сред тях са тези на одитите в "Български пощи" и на Фонда за гарантиране на влоговете на гражданите в банките. В пощите имаше нарушения, повтори се същата картина като в другите публични предприятия. Основната констатация е, че не са управлявани ефективно и генерират загуби. В момента се одитират ББР и Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", НЕК също трябва да бъде обект на одит", коментира Цветков.

Според него се провежда порочна битка при назначаване в контролните и надзорните институции на база на партийни квоти. "Никой не говори за качествата, а искат да се назначават близки до управляващото мнозинство хора. А назначените трябва да имат ясна визия - да управляват в полза на обществото", заяви той. 

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364