Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

България 22.07.2021 17:30 Снимка: ДНЕС+

Без ОВОС за разширяване на пистата на "Граф Игнатиево" за Ф-16

Правителството реши да не се прави екооценка във връзка с реконструкцията на летище "Граф Игнатиево". Решението да не бъде правена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) е взето на днешното заседание на служебния кабинет Янев.

На основание чл. 81, ал. 6 от Закона за опазване на околната среда и чл. 26, т. 23 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, по обосновано предложение на министъра на околната среда и водите и министъра на отбраната, Министерският съвет прие решение за преценка на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

Тя е за инвестиционно предложение "Летище Граф Игнатиево - реконструкция и модернизация на съществуваща инфраструктура, с цел осигуряване на изискващите се условия за съхранение, поддръжка и експлоатация на самолет F-16 blосk 70, съпътстващи дейности на летищата Долна Митрополия, Крумово и Безмер - единствено за целите на националната отбрана.

Решението е "да не се извършва ОВОС", предвид че инвестиционното предложение ще се реализира единствено за целите на националната отбрана, а процедурата по ОВОС предполага прозрачност и предоставяне на чувствителна/класифицирана информация, което би създало риск за националната отбрана.

Изпълнението на решението на Министерския съвет ще допринесе за успешна реализация на проектите, свързани с придобиването на новия тип боен самолет F-16 blосk 70 от българските Военновъздушни сили./news.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565