Балтов прогнозира "пролет на нашето недоволство" и четвърта доза ваксина

България 15.01.2022 10:04 Снимка: ДНЕС+

Балтов прогнозира "пролет на нашето недоволство" и четвърта доза ваксина

По думите му „Омикрон“ прилича на Уханския вариант

Националният план за справяне с пандемията е прах в очите на хората. Това заяви пред БНТ депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на „Пирогов“ Асен Балтов.

„Планът не е съобразен със заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна - твърде дълъг период при положение, че при Омикрон броят на случаите расте експоненциално.“, обясни той

Проф. Балтов  допълни, че през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

„Друг проблем, е че в плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори - тоест изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения.“, коментира още той.

Според Асен Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати: „защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Освен това все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.“

„Все пак новият план на правителството е по-добър от плановете за справяне с пандемията на служебното правителство“, отбеляза професорът и изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

Според него са необходими и нови по-добри тестове за учениците. Той изтъкна, че сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите.

Депутатът от ГЕРБ  призова всички да се ваксинират и да спазват мерките срещу коронавирус. 

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448