България - втора в света по производство на гъши дроб
България 01.01.2017 19:45
80% от изнасяния като френски бил наш, но преопакован
България се нарежда на второ място по производство на гъши дроб в света след Франция. Третото място е за Унгария, съобщи “Инвестор”.
Българската продукция успява да завладее пазара в Белгия и да изпревари по продажби традиционни производители. Това пък разказва в свой репортаж от с. Милево, област Пловдив, немската телевизия RTL. Внасяният в Брюксел гъши дроб от България струвал едва 25,70 евро за килограм, докато френският бил с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, внос от Франция.
Анкетираните в репортажа белгийски граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради известни разлики при отглеждането на гъските. Във Франция птиците живеели свободно, докато у нас те израствали във ферми.
“Няма големи разлики в отглеждането на гъски във Франция и България.
Двете страни прилагат едни и същи европейски регламенти по отношение на технологиите и безопасността”, казва обаче Павел Челебиев, собственик на ферма за отглеждане на гъски.
Телевизията уточнява, че 80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция. После се продава на двойно по-висока цена.
България се нарежда на второ място по производство на гъши дроб в света след Франция. Третото място е за Унгария, съобщи “Инвестор”.
Българската продукция успява да завладее пазара в Белгия и да изпревари по продажби традиционни производители. Това пък разказва в свой репортаж от с. Милево, област Пловдив, немската телевизия RTL. Внасяният в Брюксел гъши дроб от България струвал едва 25,70 евро за килограм, докато френският бил с цена 41,70 евро. Уточнява се, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, внос от Франция.
Анкетираните в репортажа белгийски граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради известни разлики при отглеждането на гъските. Във Франция птиците живеели свободно, докато у нас те израствали във ферми.
“Няма големи разлики в отглеждането на гъски във Франция и България.
Двете страни прилагат едни и същи европейски регламенти по отношение на технологиите и безопасността”, казва обаче Павел Челебиев, собственик на ферма за отглеждане на гъски.
Телевизията уточнява, че 80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция. После се продава на двойно по-висока цена.
![]() |
1 | 2.084 |
![]() |
1 | 2.25873 |
![]() |
10 | 3.86994 |
![]() |
100 | 4.07911 |
![]() |
1 | 1.67208 |
Последни новини
- 08:31 Слънцето се завръща
- 19:58 Хороскоп за вторник, 26 август 2025 г.
- 19:36 Зеленски: Украйна се стреми да осигури поне по 1 млрд. долара месечно за покупки на оръжия от САЩ
- 19:27 Язовир Батак пред екокатастрофа - 1/3 от водата я няма
- 19:20 Живот на кредит: Домакинствата вече дължат над 50 млрд. лева на банките
- 19:12 Еврото ще бъде част от рекламата на България зад граница
- 19:05 Откраднаха 18 велосипеда от фаворитите във "Вуелтата"
- 18:57 Фенове на Серина Уилямс я разкритикуваха, че рекламира лекарства за отслабване