Българите в РСМ след 15 мин. среща с Петков: Нашите интереси не бяха защитени

България 19.01.2022 17:04 Снимка: ДНЕС+

Българите в РСМ след 15 мин. среща с Петков: Нашите интереси не бяха защитени

Организациите на македонските българи изразиха своето разочарование след срещата с премиера Кирил Петков, съобщи БНТ.  Според тях срещата е продължила твърде кратко, само 10-15 минути и те на са успели да повдигнат въпросите, които са искали да поставят пред него. Македонските българи смятат, че Кирил Петков не е акцентирал достатъчно върху въпроса за вписването им в конституцията.

Противоречиви са реакции в Скопие след посещението на премиера Кирил Петков в югозападната ни съседка. Управляващите и президента на страната обявиха, че България е направила отстъпка, а опозицията - че Скопие е направило крачка назад в преговорите със София.

Отстъпление от българската позиция и малка дипломатическа победа за РСМ - така медиите тълкуват резултатите от посещението на премиера Кирил Петков. Още преди премиерът да излети за София, президентът на югозападната ни съседка Стево Пендаровски даде интервю, в което отправи две основни послания към обществеността в РСМ.

Първо, той заяви, че България е направила крачка назад, съгласявайки се да използва краткото име Северна Македония и второ - настояването на София македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ, според него, е директна намеса във вътрешните работи на страната му.

Оттук нататък очакваме на 25 януари двете правителства, които ще заседават съвместно в София, да се договорят за новите четири работни групи, които ще бъдат формирани./БНТ

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648