БАБХ: Преобладаващото месо в магазините е българско

България 13.04.2023 13:39 Снимка: ДНЕС+

БАБХ: Преобладаващото месо в магазините е българско

Подготвихме промени в някои наредби, свързани със сектора в защита на потребителите, които предпочитат български месни и млечни продукти, съобщи заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков на брифинг в Министерството на земеделието днес, на който бяха представени данни за извършените проверки във връзка с настъпващите Великденски празници.

В наредбата за специалните изисквания към млечните продукти въвеждаме наименованието "свежо прясно мляко", като това ще бъдат свежи продукти от сурово мляко, опаковани в потребителска опаковка в рамките на 48 часа след издояване, без да е претърпяло какъвто и да е процес на нагряване или друга еквивалентна обработка, и срокът му на годност ще бъде до 7 дни от датата на пастьоризация, обясниха от ведомството.

В наредбата също така ще бъде въведено наименованието "бяло сирене", за което изискването ще бъде не повече от 60 процента на водно съдържание. Относно наименованието "кашкавал" също се предвиждат критерии, които да изискват да се произвежда от сурово мляко, а самият процес на производство да бъде непрекъснат, с което ще бъде избегнато влагането на междинни суровини.

По думите на аграрния заместник-министър се предвижда също етикетирането на млякото и млечните продукти да изисква посочване страната на произход или мястото на произход на използваните суровини. Когато суровините са смес от различен произход, на етикета ще трябва да бъде посочено процентното им съдържание със съответните страни и места на произход.

"Създаваме и наредба, с която да се даде възможност на браншовите организации да поставят националния флаг на България за продукти, произведени изцяло от български суровини", посочи доц. Неделков.

Той припомни и за изготвената наредба за централния регистър на БАБХ за дистрибуция на храни, като подчерта, че воденето на такъв регистър е съществен елемент от цялата проследимост на веригата, предоставяйки необходимата информация за проследяване на безопасността на храните, защита на общественото здраве и гарантиране на съответствието с разпоредбите, както и управление на самите рискове по цялата верига. "Действието на такава наредба може би щеше да предотврати някои от нарушенията, които установихме последните дни при направените проверки, защото цялостната проследимост съществува и в момента, но когато бъде дигитализирана, целият процес по контрол ще бъде много по-бърз", предположи доц. Неделков.

От 28 март до днес във връзка с празниците са направени около 3500 проверки, връчените предписания са 110 броя и 12 акта за установяване на административни нарушения. Основните несъответствия са храни без идентификация, необявена страна на произход и изтекъл срок на годност. С хода на проверките са стартирани процедури по затваряне на два обекта за груби нарушения в областта на безопасността на храните – обекти, които работят без регистрации по Закона за храните. Това каза заместник-изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Галя Викьова.

По думите ѝ около 32-33 тона храни са поставени под забрана, от които 32 тона е трупно месо с произход Република Македония. То е получено с редовни документи, редовен внос е, но тъй като е замразено, са взети проби за микробиологично изпитване за доказване на безопасността му. Спряна е част от дейността на обекта, а именно тази по доставка и дистрибуция на трупно месо, което не е кланичен добив, месо от трети страни.

"Имаме и друг случай от вчера – 53 агнешки трупчета, открити в обект", посочи д-р Викьова, допълвайки, че в момента се изяснява произходът им.

На брифинга стана ясно, че за периода от 27 март до 3 април в България са заклани 21 555 броя животни. Има внос на живи животни от Румъния, които се колят в български кланици. Това са 18 380 броя, продадени в Италия и малка част в Хърватия. Те въобще не са стигали до нашия пазар. Има и 120 животни от Гърция, които са заклани в наши кланици.

"Охладеното месо с произход Македония е около 200 тона, взети са проби от всяка пратка и те са съответстващи. Другото охладено месо на нашия пазар е с произход Хърватия и замразено месо с произход Нова Зеландия", каза д-р Викьова.

По думите ѝ внесените в България яйца от Полша са около 3 млн. броя, от Украйна са около 1 млн., като от всяка пратка са взети проби и не са установени несъответствия. Има био яйца от Унгария и от Латвия, но те са малко.

Доц. Неделков отбеляза, че в България се произвеждат 4 млн. яйца на ден, така че внесените количества са нищожни.

Тези 3500 проверки, за които говори д-р Викьова, са само засилените проверки за Великден. Иначе за изтеклия месец сме направили 13 500 проверки, уточни д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в БАБХ.

Д-р Викьова сподели своите наблюдения, че преобладаващото месо в магазините е българско, а вносът върви основно към част от веригите. Тя подчерта, че проверките продължават и по време на празниците, а заместник-министър Неделков допълни, че в първите дни след Великден ще направят обобщение на всички данни и проверки и те ще бъдат качени на сайта на БАБХ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648