Атанасова: Ако се гласува само машинно, част от хората ще бъдат лишени да дадат гласа си

България 16.09.2020 20:04 Снимка: ДНЕС+

Атанасова: Ако се гласува само машинно, част от хората ще бъдат лишени да дадат гласа си

„Не всички български граждани могат да ползват машини“, заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя отбеляза, че при предишните избори само 16% от гласоподавателите, които са могли да гласуват машинно, са се възползвали от тази възможност. По нейните думи, ако гласуването се осъществява само машинно, „не бихме ли лишили част от български граждани от възможността да гласуват“.

„Няколко часа дебат имаше в парламента основно по един параграф и той беше свързан с възможността да се гласува с хартиени бюлетини и чрез машини. В крайна сметка мнозинството, не само ГЕРБ, подкрепи текста на вносителя – именно изборът да е на хората дали гласуват с машини или с хартиени бюлетини в секциите, където има над 300 души“, заяви Атанасова.

Имаше такова решение през 2014 г. да се премине изцяло на машинно гласуване с няколко изключения, предвидени в закона, отбеляза Атанасова. Според депутатът от ГЕРБ няколко са причините за завръщане на хартиените бюлетини. Една от тях е пандемията с коронавирус и необходимостта да се дезинфекцират машините, което ще забави изборния процес, но тя не е основна.

Що се отнася до твърденията, че управляващите искат да манипулират предстоящите избори чрез тези законови промени, Атанасова заяви, че „ГЕРБ не е провеждала нито едни парламентарни избори досега“, а „единствените избори, които сме провели и то с тестово машинно гласуване, са тези за президент, а тях никой не ги е оспорил“.

„От БСП направихме следните предложения – да отпаднат всички промени и всички тези текстове, да влезе машинният вот едно към едно, само машинен вот, защото всичко друго го обезсмисля“, заяви Явор Божанков от БСП, според когото „от една страна управляващите казват, че машинният вот е дефектен, а от друга стана го въвеждат“.

Божанков смята, че „управляващите умишлено забавят този дебат, за да оцелеят на власт“.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279