Атанасов имал подкрепа за обединяването на военно и външно разузнаване

България 17.09.2023 11:38 Снимка: ДНЕС+

Атанасов имал подкрепа за обединяването на военно и външно разузнаване

Депутатът Атанас Атанас, съпредседател на ДБ, защити в студиото на БНТ и предложението си за обединяване на военното и външното разузнаване, което било обмисляно сериозно и заяви, че има широка подкрепа в парламента. Целта е да се създаде единен разузнавателен орган с вътрешна автономия, като шефът на новата служба може да бъде военен или цивилен. Малко по-рано през деня и вчера премиерът Николай Денков заяви, че не е запознат с идеята и не може да коментира. 

"Аз не съм довършил цялостната работа, просто съм анонсирал тази идея, защото съм намерил широка подкрепа в парламента за нея. Иначе би трябвало да се довърши законопроекта в тази насока, това е много важно да го чуят хората и тези, които работят в тези служби. Целта е да се създаде единен разузнавателен орган. От едно място тази функция на държавата да се управлява, но вътрешната автономия на военното разузнаване и на т.нар. политическо да бъде запазена, т.е да бъдат запазени военните звания на офицерите от военното разузнаване, за да може те да използват тази своя позиция за т.нар. внедрявания и т.н", обясни депутатът пред БНТ. 

Атанасов изрази загриженост и за сектора на сигурността. Според него ефективността в ДАНС е на "критично ниско ниво". Службите страдат и от недофинансиране и самият той ги е призовал да участват активно в процеса на формиране на новия бюджет, т.е. да поискат повече средства. Това се отнася и за вътрешния министър Калин Стоянов, тъй като МВР има нужда и от повече средства за охрана на границите.

Относно влизането на България в Шенген, Атанасов изрази увереност, че то ще се случи заедно с Румъния и че противодействието на Австрия и Нидерландия е свързано с вътрешнополитически фактори. Благодари на всички, които имат принос към този процес и са положили усилия и призова да не се търсят активи от това. 

За интересен момент говори още Атанас Атанасов - той попита как македонските служби са установили, че руският свещеник, който е официално част от служителите на Руската църква в София, е руски шпионин и са го изгонили, а българските служби не са установили нищо. Атанасов разкритикува и обществените медии, които имат кореспонденти в Скопие, но въпреки това не са разнищили тази история.

Атанас Атанасов защити премиера Николай Денков заради думите му, че зърнопроизводителите се държат като терористи. "Разбирам това, че премиерът е изнервен от цялата ситуация. Дали са терористи - има такъв израз. С тези, които поставят ултиматуми, не се преговаря". 

Атанасов правителството не трябва да се поддава на натиска им, решението за вноса е взето обмислено и на база данни.

"Това, че със субсидиите от Брюксел са си купили едни големи трактори, с които могат да затворят улиците и пътищата в страната, това не означава, че правителството трябва да се съгласи с всичките им искания", каза депутатът от ДБ.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993