Асен Василев представи екипа си, смени директорите на НАП и Агенция „Митници“

България 14.05.2021 12:58 Снимка: ДНЕС+

Асен Василев представи екипа си, смени директорите на НАП и Агенция „Митници“

Галя Димитрова и освободена като шеф на НАП за системно неизпълнение на служебните си задължения, обяви на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев. Той припомни, че в интернет изтекоха данните на над 6 млн. българи. Като втора причина Василев изтъкна и факта, че съдът е потвърдил едва 66.5% от ревизионните актове на НАП.

„ВАС потвърди решенията на първоинстанционните съдилища, че от НАП е проявено неправомерно бездействие с оглед защита на личните данни. Има дела и държавата дължи пари на граждани, има осъдителни дела“, коментира служебният министър на финансите. Запитан дали държавата ще изплати на гражданите присъдените суми по тези дела Василев бе категоричен – „ние сме правова държава“.

Василев обясни и че е сменен директора на Агенция „Митници" Георги Костов с Павел Тонев. Причина е доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейския бюджет. В него е направена и оценка, че Агенция „Митници“ не отговаря на изискуемите стандарти.

„Оценките са качени на „почти отговаря“, но писмото на ОЛАФ указва  55 млн. евро да се възстановят към европейския бюджет“, подчерта Асен Василев. По думите му държавата ще емитира дълг в следващите седмици според изпълнението на приходната част на бюджета. Планираните дългови емисии да края на годината са 3.7 млн. лв./tribune.bg

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438