Асен Балтов очаква трета вълна на коронавирус

България 22.01.2021 10:00 Снимка: ДНЕС+

Асен Балтов очаква трета вълна на коронавирус

Директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов очаква трета вълна на коронавируса у нас.

По думите му предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската модификация на вируса вече се разпространява в България, но подозрения за това има от две месеца. "Не искаме да плашим хората, а да видят каква е реалността, защото ние трябва да знаем - това, което се случва в Европа е трета вълна, посочи Балтов в студиото на БиТиВи.

За да обясни разликата между циркулиращия досега коронавирус и новия британски вариант проф. Балтов показа две графики на PCR тест, като при т.нар. британски вариант липсва един S-ген. Той реално съществува, но тестът не го отчита. Първите случаи у нас са били засечени от хора, които са се връщали от Англия или са щели да се връщат.

Към 21 януари в "Пирогов" има осем случая на хоспитализирани пациенти с положителен PCR тест към стария вариант и най-вероятно петима към новия, защото в изследванията им липсва т.н. s-ген.

Според Балтов всяка една страна в Европа ще вземи мерки. Той даде пример с Нидерландия, която вече изисква 4 часа преди полет и бърз антигенен тест.

"В момента ние сме един оазис, но това не трябва да ни притъпява вниманието", добави директорът на "Пирогов".

Новият вариант на вируса се разпространява 2,7 пъти повече от познатия досега, ако в момента в България десет болни заразяват седем души, то при новия щам - десет заразяват 27. Една по-голяма заболеваемост с новия вариант води до опасност от повече тежко боледуващи и съответно по-голяма смъртност. Нормално би било и като по-агресивен, новият вариант на вируса да измести стария, разпространяващ се досега.

Балтов увери, че болниците се подготвят за една следваща вълна. В момента 25% от всички пациенти в болницата са с COVID-19 или 18 души, настанени в Интензивното отделение и 100 в средно тежко състояние. /news.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269