Антон Луков ще се бори за смяна на „модела Варна“

България 27.07.2011 15:28

Вярвам, че Варна може да бъде управлявана честно и почтено. Знам, че състезанието „Най-добър град за живеене“ може да бъде и със съдържание, освен с плоски рекламни послания. Това заяви на първата си пресконференция днес кандидатът за кмет на морската столица Антон Луков. Главният редактор на „ДНЕС+“ избра датата на Освобождението на Варна, за да събере съмишленици и гости, пред които да обяви публично, че ще се бори за кметското място.

Луков е издигнат от инициативен комитет, в който участват артистът и носител на статуетка „Икар“ Георги Пейчев, познат още като Жоро Степа, изпълнителният директор на Стопанската камара във Варна Огнян Спасов, председателят на синдиката КТ „Подкрепа“ в бившата Корабостроителница Росен Теодосиев, председателят на Българско- украинското дружество „Черноморие – Варна“ Татяна Ботева, известният хирург доц. Яко Кузманов и студентите Силвия Терзиева и Сергей Петров.

Сред съмишлениците му са още един от най-титулуваните български спортисти борецът Александър Томов, носител на три олимпийски медала, петкратен световен шампион, и петкратен европейски шампион по класическа борба, бизнесменът Юлиян Гендов, който представи кандидтурата му днес и други.

Луков3.jpg

За съжаление много са разликите между доброто старо време и „моделът Варна“, на който се наслаждаваме в наши дни, заяви Луков. Той даде пример с редица кметове управлявали морската столица още през миналия век, като Иван Церов, който преди 101 години забранил кафетата по канцелариите, за да не губят чиновниците времето си, както и с Асен Брусев, кметувал в периода 1932-33 година, който посочва: „честност в управлението, икономия и използване на общинските мероприятия е е най-добре за интересите на града“. Ако мерим с днешния аршин, тези господа биха били балъми, политически глупци от най-чиста не „Кирил-Йордановска“ проба, заяви Луков.

Той посочи, че днес във Варна се строи в Морската градина, а не се строят детски градини, всяка седмица се кръщават дупки и на всеки три месеца се ремонтира скъпоценният кметски площад. В инфраструктурата на града в последните три кметски мандата са вложени половин милиард лева, а разрухата е навсякъде. Варненци пък дължат 90 милиона лева заеми, теглени от общината, чиновниците са повече, а обслужването неуспешно. На всичко това трябва да се сложи край, заяви Луков. Той обясни още, че като бъдещ градоначалник смята да се погрижи за инфраструктурата и да намери баланс в социалната програма. Сред неговите приоритети ще са още образованието, здравеопазването, младите хора, културата и спорта.

Тръгват с човек, когото не искат, за някъде, където искат, но къде ще стигнат – не знам. Това заяви Луков по повод издигането на сегашния градоначалник Кирил Йорданов, като кандидат-кмет от ГЕРБ. По думите му, мълчанието по темата от партийната централа и от самият Йорданов, по-скоро прилича на поговорката: „мълчанието е мъдростта на глупака“. По повод подкрепата, която Йорданов прие от ГЕРБ, Гендов пък коментира, че подобно поведение на политическа проституция няма аналог в България. За пример той даде издигането му и подкрепата от 1991 година досега от Български демократичен форум, СДС, БСП и сега ГЕРБ.

Това, което се случи през 1999 година много напомня на сегашната ситуация, заяви Луков, визирайки кметските избори, в които участва небезизвестният кандидат-кмет Добрин Митев. Той подчерта, че битката за кмет е персонална, но целта е смяна на модела, установен в морския град. 300 души изсмукват благата, създавани от 300 000 жители. Битката е „за” и „ против” демокрацията, както и за пътя, по който ще се развива града, заяви Луков. Кандидат-кметът посочи още, че новата обществена поръчка за 190 милиона лева за пътища, съобщена в днешните медии, говори за страх от страна на управляващия Кирил Йорданов. Според Гендов, с тази обществена поръчка, "следващият кмет не може да управлява независимо, тъй като се връзва бюджетът и интересите на града с фирмите, които ще спечелят обявената поръчка”.

Не се правя на герой, но мисля, че съм доказал, че ми стиска, коментира Луков в отговор на въпрос очаква ли политическа репресия. Той посочи, че се отстрелва всеки кандидат, който се появи предварително. По думите му, като журналист е написал един от най-сериозните коментари при ареста на бившият председател на ОбС Борислав Гуцанов и смята, че никой няма право да посяга на деца. Луков посочи още, че ще спазва правилата в кметската кампания. Доказал съм, че когато става дума за правила и за нещо, в което вярвам, компромиси не правя, заяви още кандидатът за кмет.

Антон Луков обясни още, че очаква подкрепа от три политически партии в дясно, както и че всяка подкрепа от центриски партии е добре дошла. Той посочи още, че по закон като независим кандидат, няма право да участва в листи за общински съветници.
CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648