Антоанета Христова: Води се подмолна война за избиратели

България 13.10.2021 09:15 Снимка: ДНЕС+

Антоанета Христова: Води се подмолна война за избиратели

Между партията на Кирил Петков и ДБ се води война за избиратели, заяви политологът проф. Антоанета Христова пред Bulgaria On Air.

"Гласуват доверие на Ицо Хазарта да бъде водач на листа, защото партията на Петков е в добра кондиция и се конкурира с БСП за второто място. Получава се национална битка между ДБ и партията на Кирил Петков, скрита под шапката: Ние сме едно общо и искаме да си съдействаме след изборите. На ниво борба за избиратели върви тежка и подмолна война. В момента Ицо Хазарта излиза от ДБ и отива при Петков. Това е символичен акт от страна на Петков на открадване на човек." - коментира каза тя в предаването "Денят ON AIR".

По думите ѝ спрямо БСП също се играе некоректно. Партиите били много, а избирателите - малко. Затова се стигало до "кражби". Битката между партиите се води на национално ниво - много интензивно, всеки ден се случват различни скандали.

Антоанета Христова отбеляза, че политиката през последните години е била много мръсна работа, в която много хора не са успели да оцелеят.

"Даниела Дариткова е страшна загуба за българския политически живот, защото е изключително добър говорител и политик", отбеляза проф. Христова.

Политологът Георги Киряков сравни влизането в политиката на Ицо Хазарта с това на Слави Трифонов, но по думите му е малко вероятно рапърът да "повлече крак", тъй като имало таван на електората на Кирил Петков и Асен Василев

"Азис беше кандидат-депутат от партия "Евророма", но не привлече гласоподаватели, въпреки че всички го познаваха и беше един от най-популярните. Политиката не действа по логиката на шоуто. Трифонов се опита да вкара шоуто в политиката, спечели първо място, но се провали много на терена на политическите решения." - аргументира се той.

Киряков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че никоя партия не трябва да смята избирателите за своя собственост. Според него Кирил Петков и Асен Василев не са нови лица. Опитвали да налагат нов подход с надеждата да привлекат електорат.

"Нищо ново няма в проекта на Василев и Петков, нито в кандидатурата на Ицо Хазарта. Няма да има нови избиратели на сцената. Очаквам връщане към ситуацията след 4 април. Ако ГЕРБ не успее да състави правителство, вторият мандат вероятно ще отиде в БСП. Не си представям ДБ да подпише коалиционно споразумение с БСП при условията на Нинова." - прогнозира Киряков.

Двамата събеседници коментираха и предстоящия президентски вот, за който са регистрирани 24 двойки кандидати.

Проф. Христова е на мнение, че вече е станало ясно, че президентската институция може да създава и да решава проблеми.

"В момента президентът е изместил вниманието от парламентарните избори. Всеки ден партиите ни разочароват, предимно по-малките", констатира тя.

По думите на Киряков, на президентските избори се генерира големия вот и там е интригата.

"Ако има ново служебно правителство, е много важно кой ще е президент. Всичко се фокусира върху интригата кой ще бъде президент. Битката е за обръщането на България в друга посока." - категоричен е политологът./Bulgaria On Air

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448