Антибиотик не се пие от всеки болен от COVID-19

България 17.09.2021 10:53 Снимка: ДНЕС+

Антибиотик не се пие от всеки болен от COVID-19

В момента има ясна регламентация на COVID зоните - да концентрират диагностика и да освободят джипитата да не се смесват потоците от пациенти, заразени с коронавирус при тях. В това увери заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров пред БНТ.

В момента има 46 регистрирани COVID зони и той не очаква в рамките на 2 седмици да станат около 150, които ще бъдат достатъчни за страната. В най-малките населени места няма джипита, а идват няколко пъти в седмицата по график, посочи зам.-министърът. Антибиотик не се пие от всеки болен, положителен от COVID-19, нито се правят мускулни хепарини, подчерта той.

По думите му навсякъде, където има медицински центрове, отговарящи на изискванията, могат да сключат договори за работа в неблагоприятни условия. Има достатъчни стимули COVID центровете да работят, но това не изключва общопрактикуващите лекари да не лекуват пациентите, с които са с по-леки заболявания дистанционно, каза Петров.

Във връзка с безплатните лекарства, той увери, че всички аптеки, които имат договор с НЗОК могат да отпускат безплатни лекарства. До 3 лекарства могат да се напишат на една рецепта. Проблем може да има с нискомолекулните хепарини, за които в цял свят има дефицит. МЗ е направило допълнително искане за зареждане в 6 болници. Петров увери, че с останалите лекарства в аптеките няма проблем.

По отношение на акцията на ГДБОП в Четвърта и Първа градска болница, той каза, че не може да каже повече по темата. Щом има сигнали, МЗ приветства такива проверки. Изключително неприятно е подобно нещо, но такива сигнали има и в други държави. Очакваме допълнителна информация, но водим кореспонденция със съответните органи, каза още Димитър Петров./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448