Заради схема с фалшиви ТЕЛК решения, в столицата са задаържани трима лекари

Крими 17.09.2021 09:20 Снимка: ДНЕС+

Заради схема с фалшиви ТЕЛК решения, в столицата са задаържани трима лекари

Общо са арестувани седем души, трима от които са медици

ГДБОП е разбила мащабна схема за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в София, съобщиха от МВР. Задържани са трима лекари, председатели на комисии. 

Общо седем души са арестувани при операцията на ГДБОП. Трима от тях са председатели на ТЕЛК комисии и са лекари. Другите четирима са посредници. Те са водели при лекарите лица, които да бъдат освидетелствани като инвалиди.

В прессъобщението не се посочва града, нито към кои структури са работили лекарите. По информация на БНР акцията е проведена в три столични болници.

По непотвърдена информация една от болниците, в които е проведена операцията, е Университетската болница за активно лечение по онкология. Другите две са градски болници в столицата.

Сумите, които са били плащани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения, са били в зависимост от социалния статус на лицата, но най-малката сума е била 1000 лева.

Операцията на ГДБОП е започнала вчера (16 септември) и е продължила и през изминалата нощ. Разпитани са десетки свидетели пред съдия. При акцията са иззети много документи и парични суми в големи размери.

По случая има образувано и досъдебно производство за организирана престъпна група с участието на председатели на ТЕЛК комисии.

Припомняме, за нарушенията и измамите с ТЕЛК се говори от години, а по време на мандата на последното правителство на ГЕРБ с темата се беше заел коалиционният партньор Валери Симеонов. Въпреки това до сериозно развитие и реформа не се стигна.

В началото на мандата на служебното правителство министър Стойчо Кацаров промени Наредбата за медицинска експертиза, като отпадна изискването всеки човек с увреждане, чиято болест е дефинитивна - т.е. необратима, няма да се налага да ходи на ТЕЛК комисия на всеки 3 години.

Един от малкото случаи на постановени присъди в страната за издаване на фалшиви ТЕЛК е от Стара Загора. Трима членове и секретар на ТЕЛК бяха осъдени за получени над 5000 лв. подкупи, за да завишат проценти на нетрудоспособност.

При друг такъв случай имаше разкрития и за ТЕЛК-Ловеч, където са взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448