Ангел Джамбазки: Правителството ще падне, ако не устои на натиска за РСМ

България 10.01.2022 14:56 Снимка: ДНЕС+

Ангел Джамбазки: Правителството ще падне, ако не устои на натиска за РСМ

"Българското правителство има шанс да устои на натиска за РСМ, ако иска, ако не - ще падне". Това заяви пред БНР евродепутатът Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и добави:

"Няма правилно време да предадеш Македония! Няма добър ПР-момент, в който да предадеш този интерес, и да ти се размине!".

Той призова Кирил Петков  да не допуска отстъпление, ако има натиск от западни сили.

"Дори си мислим дали позицията на страната ни не може да бъде потвърдена през национален референдум", допълни Джамбазки.

"В голяма част от българското общество има обоснована тревога за това, че новото правителство може да направи ходове, които да са по същество отстъпки - да даде съгласие за започване на преговори между  Република Северна Македония и Европейския съюз, без да са решени въпросите, които според нас трябва да бъдат решени", каза още зам.-председателят на ВМРО.

Джамбазки подчерта, че изявления на премиера Петков дават основание за тези притеснения: 

"Той многократно каза, къде в прав текст, къде завоалирано, че историята трябва да се остави настрани, че трябва да се подхожда икономически".

Според евродепутата е тревожно и посещението в Скопие на външния съветник на министър-председателя Петков - Весела Чернева:

"Не е ясен мандатът, с който тази дама е била там, в какво качество е била, защо българският посланик в РСМ не е бил там, защо МВнР не е било уведомено, има ли достъп до класифицирана информация г-жа Чернева и в какво качество води преговори". 

Ангел Джамбазки изказва притеснение и от писмата, с които е "заливан" министър-председателят от неправителствени организации, които зам.-председателят на ВМРО нарече "соросоиди":

"Писма, в които призовават Петков да не стои на старите исторически позиции, че това било минало, че трябвало да гледаме напред". Той подчерта, че позицията на президента Румен Радев му е известна от публични източници: 

"Той продължава да подкрепя на първо място защитата на правата и законните интереси на българите в РСМ".  /tribune.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648