Алексей Пампоров: ПП загубиха легитимност поради липсата на морален интегритет

България 19.06.2024 16:22 Снимка: ДНЕС+

Алексей Пампоров: ПП загубиха легитимност поради липсата на морален интегритет

„Продължаваме промяната” се роди като антитеза на „модела ГЕРБ” и именно недоволството от ГЕРБ позволи антивотът от юли 2021 г. да се изтегли от ИТН и да отиде към тях през ноември 2021 г. на избирателите и че 1+1 няма да даде 2, но те се увлякоха от инерцията, че част от избирателите на ДБ бяха гласували за ПП, както вероятно и от емоцията, че Кирил Петков е сред учредителите на “Да, България!” и направиха коалиция. Това беше първата загуба на гласове, които протестно се разпределиха между “Възраждане” и ИТН. След това цялото им поведение стана тъжно или смешно - зависи какво е отношението на човек към тях“. Това коментира пред „24 часа“ Алексей Пампоров, магистър по културология и доктор по социология, доцент по социология е в Института по философия и социология при БАН.

„За хора, които непрекъснато цитират Кристиан Таков, те допуснаха “сглобка”, “исторически компромис” или “безчестие, маскирано с изкусна аргументация”. Казано иначе, вместо да променят “модела ГЕРБ”, те се включиха в него, съюзиха се и по места започнаха да го повтарят. А изтичането на записа “Само ние можем да го изперем” с фактическото прекратяване на разследването на Борисов за т.нар. Барселонагейт показа “разврата на дребните компромиси”. Просто загубиха легитимност поради липсата на морален интегритет. И това беше ясно от самото начало. И нямат право да кажат “Никой не ни предупреди”. Напротив! Просто избраха да чуят една малка агитка от носталгични по “старото СДС” политолози“, смята той.

Според него е било „нормален, морален и очакван ход“ Христо Иванов да подаде оставка.

Пампоров коментира и коя е „най-голямата политическа шизофрения при ПП-ДБ“.

„В цялата кампания демонизираха ГЕРБ и ДПС, произведоха дори “онези билборди”, но фактически, когато става дума за европейски избори и Европейски парламент първите ще трябва да се прегърнат с ДПС, вторите - с ГЕРБ. Разпадането на ПП-ДБ би било естествен процес въпреки риска през октомври - ако има нови избори едната от двете формации да остане извън парламента. Както се случи със “Зелено движение” сега. Но не мога да отрека, че “Зелено движение” взеха страната на морала и политическата логика, нищо че им се струва “самотно и несправедливо” - пак по Таков“, каза той.

Според анализатора, ако няма правителство с първия мандат, със следващите няма как да се получи - заради егото на Борисов и простия факт, че ще се делегитимира в очите на собствения си електорат.

„В крайна сметка бракът на ГЕРБ с ПП-ДБ доведе до резултат със 100 хил. гласа по-малко“, каза той.

„Като цяло не мога да нарека поведението на избирателите “безразличие”, за мен това е по-скоро “погнуса”. Нищо друго иначе не може да обясни онези над 3%, които са отишли до урните, за да пуснат “Не подкрепям никого”. Ами ето ги липсващите гласове на “Солидарна България”, на “Синя България” или на “Меч”, които иначе биха ги вкарали в парламента.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095