Ахладова: България е сред първите, подкрепили обвързването с върховенството на закона

България 17.12.2020 08:26 Снимка: ДНЕС+

Ахладова: България е сред първите, подкрепили обвързването с върховенството на закона

Евродепутатите искат допълнителни разяснения относно независимостта на медиите, разследването на главния прокурор, уязвимите групи от населението, по-специално ромите, както и по още въпроси. Това каза в студиото на "Още от деня" правосъдният министър Десислава Ахладова по повод отлагането за 8 януари на изслушването ѝ в групата за наблюдение на демокрацията и върховенството на закона в Европарламента.

Тя припомни, че България е била една от първите държави, заявила подкрепа за обвързването на еврофондовете с върховенството на закона.

"Преди часове беше приет от ЕП регламент, който ясно казва, че в случаите, когато има проблеми с върховенството на закона в някои от държавите членки, ще се наложи ограничаване или спиране на фондовете. Ние подкрепихме това предложение", добави Ахладова. Ще бъдат санкционирани правителствата, а не самите бенефициенти."

Припомняме, че от Европарламента не успели да намерят преводачи с български език заради новите, по-строги разписания, свързани с пандемията от Covid-19.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и правосъдният министър Десислава Ахладова са поканени на повторно изслушване от мониторинговата група, тъй като евродепутатите не са доволни от изслушването им на 28 август.

След него до България са изпратени допълнителни въпроси, но и отговорите от първото изслушване са били незадоволителни.

За избора на прокурор, който да разследва главния прокурор, правосъдният министър заяви, че по-удачният вариант е този избор да се прави от Пленума на ВСС.

"Считам, че е по-удачният вариант, защото в Пленума участват не само прокурори, а и съдии. Освен това са избрани съдии, които имат пряк избор от съдии, а също така и представители от квотата на Народното събрание. Тоест представителността в Пленума на ВСС, който ще избира този т.нар. разследващ прокурор е много по-голяма", посочи Ахладова.

По думите ѝ този магистрат ще има мандат от 7 години, подобно на "тримата големи" в съдебната система и кариерно ще е независим от главния прокурор, когато приключи неговият мандат.

Припомняме, че днес правната комисия в НС прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) на ГЕРБ. С промените се въвежда фигурата на прокурор, който ще разследва главния прокурор.

Искаме да отговорим на очакванията на гражданите и на нашите европейски партньори за възможността да се разследва главния прокурор при евентуално извършване на престъпление, обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Законодателната инициатива цели да се отговори на препоръките на ЕК, както и на Венецианската комисия./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448