Африканска чума пламна в свинеферма в Пловдивско

България 08.11.2021 14:40 Снимка: ДНЕС+

Африканска чума пламна в свинеферма в Пловдивско

Установиха огнище на Африканска чума по свинете в животновъден обект в пловдивското село Радиново, съобщава Българската агенция по безопасност на храните.

То е второ в индустриален обект през тази година и пето при домашни свине. От началото на тази година са установени и две огнища в стада от породата Източнобалканска свиня.

Към момента в стопанството се отглеждат около 180 свине. БАБХ е предприела мерки за ликвидиране на огнището съгласно правилата на европейското и националното законодателство, и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои хуманното умъртвяване на животните и обезвреждане на труповете.

Създадени са зони на рестрикция: 3-км предпазна, която обхваща землищата в Община Марица на селата Радиново, Костиево, Бенковски, Войсил и Царацово; както и 10-км надзорна, в която попадат селата Строево и Труд от Община Марица, град Пловдив, Община Пловдив, селата Златитрап, Оризари и Кадиево в Община Родопи, а в Община Стамболийски - град Стамболийски и село Йоаким Груево. В животновъдните обекти за отглеждане на свине, попадащи в 3- и 10-километровите зони, ще бъдат извършени клинични прегледи и лабораторен надзор.

От Агенцията по храните напомнят, че е от съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Случаите на болни и умрели свине незабавно трябва да бъдат докладвани.

Предстои да бъде проведено епизоотично проучване от БАБХ съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига за откриване на източника и начина на зараза на животните във фермата.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648