Адвокат за заседналия кораб: Трябва да сме готови с иск за обезщетяване

България 28.09.2021 19:42 Снимка: ДНЕС+

Адвокат за заседналия кораб: Трябва да сме готови с иск за обезщетяване

„Трябва да сме готови с иск за обезщетяване за увреждане на околната среда, който трябва да е насочен към собственика на кораба, заседнал край Камен бряг.“ Тази позиция изказа адвокатът по морско право Владимир Владимиров пред БТВ.

По думите му тази катастрофа е резултат от удара на кораба в брега, тя се явява следствие на навигационна или някаква друга грешка в управлението на плавателния съд.

Според него законът – в случая Кодекс на търговското корабоплаване, задължително изисква и дава право на „Морска администрация“ да се намеси и да извърши всичко необходимо в незабавни срокове, без да чака собственика на кораба.

„Самият кораб е собственост на компания от Маршалските острови“, уточни адвокатът.

„Корабът не е турски, но се менажира от турска компания и попада под юрисдикцията на българския закон“, посочи той.

За да се обезпечи искът за обезщетение, адвокат Владимиров отбеляза, че още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и недопускане на предаване обратно на товара на товарособственика, а товарът също трябва да бъде задържан, за да послужи като гаранция и обезпечение.

„Корабният дневник е трябвало да бъде фотографиран незабавно след събитието, трябвало е и да бъдат разпитани членовете на екипажа, а капитанът трябва да бъде задържан“, смята още адвокатът по морско право.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448