Адвокат Менков: На Борисов бяха задавани въпроси за интервюта пред модни списания преди 15 години

България 26.05.2023 10:43 Снимка: ДНЕС+

Адвокат Менков: На Борисов бяха задавани въпроси за интервюта пред модни списания преди 15 години

„Барселонагейт“ няма и никога не е съществувал. Бойко Борисов не е имал касателство по този случай. През 2022 година има официално произнасяне на испанската прокуратура, че няма извършено престъпление от никого, а Бойко Борисов не е бил разследвано лице по този случай“. Това каза пред БТВ Менко Менков, адвокат на Бойко Борисов. Според него същите въпроси вече са били задавани при разпит преди години.

„Съобщението на прокуратурата ме изненада. Въпросите, които прокурорите от Върховната касационна прокуратура задаваха, са във връзка със сигнала на Иван Гешев, че някой е оказвал натиск върху него да подаде оставка като главен прокурор и писмото, което той сам публикува“, уточни Менков.

Адвокатът допълни, че Иван Гешев не е споменал, че Бойко Борисов е извършил това.

„Не би следвало да се призовава никого. Аз питам защо само г-н Борисов е призован? Да поискаш оставката на някого не е съставомерно деяние. Конституцията на България прокламира свобода на словото – всеки може да поиска оставката на някого“, обясни той.

„Определено има разследвания, които се държат на трупчета. Едно от тях е „Барселонагейт“. Данъчните органи на Испания са се произнесли, че по тези сделки за имотите, за които Бойко Борисов няма касателство, няма нарушение. Има постановление на прокуратурата в Испания за прекратяване на разследването. Аз не знам какво се разследва, защото въпросите, които бяха задавани на Бойко Борисов нямат отношение към престъпление, а какви интервюта е давал преди 15 години пред модни списания – това се несериозни работи“, подчерта адв. Менков.

Според него „нулева е вероятността“ Борисов да получи обвинение по казуса.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648