50% е смъртността при пчелите в Добричко, пчеларите масово се отказват от бизнеса

България 22.03.2023 19:50 Снимка: ДНЕС+

50% е смъртността при пчелите в Добричко, пчеларите масово се отказват от бизнеса

„И тази година не се разминахме със смъртност при пчелните семейства. Добре че зимата беше мека, но и така отчитаме 40-50 процента смъртност”, каза Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”.

През последните две-три години се наблюдава намаляване на броя на пчеларите в Добричка област, която дава около 20 процента от произвеждания в България мед.

„Пчеларите в региона бяха над 1500, но се отказват. Причините са заради употребата на много пестициди при третирането на земеделските култури, които водят до масова смърт при пчелите.

Заради климатичните промени спаднаха добивите и пчеларството стана нерентабилен занаят. Повишиха се разходите за отглеждане на пчелните семейства, както и осигуровките на регистрираните стопани, а цената на меда пада, въпреки инфлацията и поскъпването на всички стоки. Миналогодишната изкупна цена беше около 6-6,50 лв за килограм, в момента е 4,50-4,80 лв. Продължава и вносът на украински и китайси мед”, добавя той.

Секнала е „модата” преди години млади хора да се ориентират към пчеларството. „Те са насочиха към този бизнес заради възможността от програмите за подпомагане, но усетиха лично, че това не се случва реално и се отказаха. Оказва се, че в България не е възможно, отглеждайки 200-300 пчелни семейства, да изхранваш семейството си. Много пчелари, които и сега се грижат за толкова кошери, се хващат на втора работа”, обяснява нерадостната ситуация Георгиев.

„Според новите програми, ще се дава подпомагане на биомед, а за конвенционалния, какъвто се произвежда в региона, подпомагането ще е малко”, каза още той. „В момента пчелните семейства са в най-ниската си точка на развитие и започват да се подновяват, старите отпадат, излизат първите нови за годината. Оцелите са слаби”, каза още той.

„45 фирми от страната ще участват в 20-ото изложение „Пчеломания”, което организира „Добрички панаир”АД. То се открива в четвъртък в спортния комплекс „Простор”. Директно ще участват фирми от Румъния и Сърбия. Много от участниците идват за първи път, наред с традиционните, което означава, че изложението „Пчеломания” има своето място в националния агрокалендар. Предлагат се нови „поколения” съдове, центрофуги, резервоари, преси, сепаратори”, заяви изпълнителният директор Звезделина Иванова.

Сред участниците има и фирми, които предлагат органични храни за хора и домашни любимци, както и овкусители за храна, суха бирена мая и др. На изложението ще бъде представено пчеларско оборудване и инвентар, восъчни основи, богатото видово разнообразие на мед и пчелни продукти, лицензирани майкопроизводители, овощен и лозов материал, семена, разсади и цветя./24 часа

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361