4 детски рисунки ще красят отделението по неонатология в УМБАЛ „Медика Русе“

България 08.07.2020 10:51 Снимка: ДНЕС+

4 детски рисунки ще красят отделението по неонатология в УМБАЛ „Медика Русе“

Дирекцията на природен парк „Русенски Лом“ съвместно с Областна администрация Русе организира дарение на четири детски рисунки за отделението по неонатология към Университетска болница „Медика Русе“. Рисунките на младите художници са участвали в инициативата „Моят разказ за гората“ на Изпълнителната агенция по горите. Жестът е продължение на творческото предизвикателство, посветено на Седмицата на гората през 2020-та, което събра повече от 2000 рисунки от цялата страна.

„Празничната седмица на гората по традиция отбелязваме с много инициативи и забавления за малки и големи и се радваме на красотите на нашите гори. Тази година е различна. Времената, в които сме изправени да живеем днес, са трудни – не дават повод за празници. Именно поради противоепидемичните мерки и обявеното извънредно положение в страната, планираните мероприятия и чествания за Седмица на гората 2020-та година  бяха  отложени за неопределено време. Поради тази причина решихме да споделим светлината и радостта, които донесоха на нас рисунките от творческото събитие, посветено на Седмицата на гората – 2020-та година. като ги предоставим на тези, които имат най-много нужда от тях. Ярките и пъстри цветове на творбите ще подобрят визията на болничните сгради и ще създават настроение и позитивна емоция за посетителите и лекарите. Радвам се, че любовта към гората провокира подобно благородно дело, което се възприе с ентусиазъм и голямо желание от децата.“, заяви новоизбраният директор на ДПП – „Русенски Лом“ към Изпълнителна агенция по горите инж. Борислава Личева.

По думите на инж. Личева именно децата са нашата надежда за бъдещето и повече от всякога трябва да направим всичко възможно да достигнем до тях, а сред най-успешните начини е да им поднесем творбите на други деца. Не на последно място тя отправя пожелания към всички деца техният свят да бъде изпълнен с мечти и безоблачно детство.

С голяма благодарност четирите детски творби бяха приети от административния директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова и началника на отделението по неонатология д-р Татяна Итова. След дезинфекция картините ще радват своите пациенти, лекари и посетители.

Картините са нарисувани от 13-годишните Александър Иванов, Калоян Димитров, както и от 9-годишната Ивелина Симеонова и 12-годишната Маргарита Стоянова.

Общо осем болници в страната получиха дарение от детски рисунки, участвали в инициативата „Моят разказ за гората“ на Изпълнителната агенция по горите. Сред тях освен УМБАЛ „Медика Русе“ са още клиниката по детска неврология към МБАЛНП „Свети Наум“ в София, Първа специализирана акушеро-гинекологична болница „Света София“; Медицински център „Майчин дом“ отново в столицата, детското отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ АД – гр. Сливен, родилните отделения в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Дева Мария“ – Бургас и УМБАЛ „Бургас“ АД, както и Комплекса за социални услуги за деца и семейства в гр. Шумен.

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868