3169 пловдивски домакинства смениха печките на дърва с еко отоплителни уреди

България 22.12.2023 19:36 Снимка: ДНЕС+

3169 пловдивски домакинства смениха печките на дърва с еко отоплителни уреди

3169 домакинства в Пловдив подмениха старите си отоплителни устройства на дърва и въглища с нови екологични уреди. Това стана ясно по време на заключителната пресконференция по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление", съобщиха от общината.

В рамките на програмата гражданите имаха възможността да кандидатстват за безвъзмездната подмяна на старите си печки на твърдо гориво с екологични алтернативи за отопление на газ, електричество и пелети.

"Най-голям беше интересът на гражданите към климатиците. 352 домакинства получиха нови уреди на пелети и 8 – устройства на природен газ", обясни ръководителят на проекта Галена Боснова – Сиромашка. Тя допълни, че са демонтирани 3341 стари отоплителни устройства, които са предадени по предназначение и предстои да бъдат рециклирани.

По данни на екипа на проекта е изпълнена заложената в предложението целева стойност по отношение на спестени емисии фини прахови частици, която е малко над 76 тона на година.

"Въздействието от самата замяна от дърва и въглища към екологично отопление най-точно се изразява в мониторинга и данните, които са регистрирани в измервателните пунктове на територията на община Пловдив. Тази година средноденонощните завишения са по-малко от предходната, което показва намаляване на замърсяването. Към момента в пункт "Каменица" са регистрирани 29 средноденонощни завишения при позволени 35", обясни главният експерт към дирекция "Екология и управление на отпадъците" Елена Найденова.

Екипът уточни, че в момента се подготвя визията за кандидатстване по новия програмен период, като допълнително ще бъде обявено по какъв ред гражданите ще могат да подават заявления за участие.

CHF CHF 1 2.00413
GBP GBP 1 2.2865
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.64706
USD USD 1 1.82822