10 пъти по-често от необходимото лекуваме COVID-19 с антибиотик

България 23.03.2021 11:28 Снимка: ДНЕС+

10 пъти по-често от необходимото лекуваме COVID-19 с антибиотик

Няма сериозен недостиг на антибиотици. Това заяви пред БНР Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

По негови думи в момента търсенето е по-слабо в сравнение с втората вълна на коронавируса.

Той посочи, че все още се забелязват готово напечатани рецепти, на които само се добавя отгоре името на пациента.

"Прави впечатление, че част от нещата са буквално взаимоизключващи се. Изписват се едновременно кортикорстероид и имуностимулатор например. Кортикостероидът намалява имунитета, имуностимулаторът го засилва", отбеляза Маринов и посъветва пациентите да задават повече уточняващи въпроси за предписваните медикаменти.

По негови думи в около 80% от случаите в световен мащаб се изписва антибиотик, при положение че според СЗО само в 8% от случаите на болнично лечение на COVID-19 се налага да бъде приеман антибиотик.

Плодовете на това презастраховане ще ги берем оттук нататък, прогнозира секретарят на Българския фармацевтичен съюз.

На въпрос дали има дефицит на аспирин, Маринов поясни, че засега няма недостиг на продукти, съдържащи ацетилсалицилова киселина.

По негови думи се търсят и тестове за антитела. Според Маринов доста хора вече са преболедували коронавируса и е по-вероятно, като се направи такъв тест, той да се окаже положителен.

По отношение на електронните рецепти той поясни, че те все още са твърде малко и напочмни, че от 1 май би трябвало всички предписания да бъдат електронни. Маринов увери, че фармацевтите и софтуерът са готови за това.

Той поясни, че хартиени рецепти ще продължат да бъдат изпълнявани и след това./БНР

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648