Още снимки:
test

Тежки поражения върху психичното здраве заради блокадата в Италия

21.05.2020 16.50

COVID-19 уби над 32 000 души в Италия и вся хаос в здравната система и икономиката на страната. Но след като страната постепенно се измъква от блокадата, пораженията за психичното здраве започват да стават очевидни, пише "Гардиън".

В скорошно проучване, възложено на психолози от италианските власти, осем от 10 италианци са заявили, че се нуждаят от психологическа подкрепа за преодоляване на пандемията, много по-голям процент в сравнение с подобни проучвания, правени в миналото.

Психолозите също отчитат увеличение на броя на хората, които се обръщат към тях, докато се опитват да се ориентират в продължаващия страх от вируса, емоционалното въздействие от физическото дистанциране и икономическите проблеми.

Сара Реджинела, психолог в град Анкона, е отбелязала нарастване на тревожността и депресията в началото на блокадата, които са били свързани с изолацията от стоенето вкъщи.

Въпреки че някои свободи бяха възстановени, тя каза, че много хора са избрали да си останат вкъщи, тъй като се чувстват по-сигурни там.

След като Италия вече е на ръба на дълбока рецесия, психолозите предупреждават за катаклизъм в психичното здраве, докато хората се борят с финансови затруднения.

"Съществуват заплахи за базовите потребности на хората - те губят работата си и домовете си и се притесняват относно осигуряването на бъдещето на децата си", подчертава Реджинела и допълва: "Не говорим за самосъществяване или духовни нужди, а за оцеляване."

От началото на март 37 души са се самоубили в Италия, а 25 са се опитали да се самоубият, според данни, събрани от BRF Onlus, изследователска фондация за психично здраве.

Националната федерация на медицинските сестри потвърди, че четири медицински сестри на фронтовата линия на пандемията са се самоубили, като организацията отдава това на непосилния стрес, който са понесли. Известно е, че самоубийствата на други двама души са били предизвикани от блокадата.

На 6 май, два дни след като Италия започна да разхлабва ограниченията, собственикът на малък бизнес в покрайнините на Неапол беше намерен мъртъв в кабинета си. Други четирима собственици на малък бизнес се опитаха да се самоубият през първата седмица на месеца.

"От нашето изследване самоубийствата са само малко повече от средното за два месеца", казва Армандо Пичини, директор на BRF Onlus, като добавя: "Не знаем дали тези хора вече са били в депресия или получават лечение. Но тревожното е, че някои от случаите бяха очевидно свързани с пандемията."

Последният път, когато имаше значително увеличение на самоубийствата в Италия, особено сред собствениците на малки бизнеси, беше след финансовата криза през 2008 г. В годините преди това процентът на самоубийствата намаляваше.

Мария Санта Лоренцини, психолог в Рим, наскоро е лекувала собственици на фирми, които са направили опит да се самоубият.

"Създадоха се огромни икономически затруднения", отбеляза тя и уточни: "Онези, които имат фиксиран доход, се справиха по-добре, но тези, които загубиха доходите си, когато блокадата беше наложена, не получиха достатъчна помощ. Много от тях все още не са получили финансовата помощ, която им беше обещана."

Дали пандемията и нейните икономически последици предизвикват нов скок на самоубийствата, остава да видим, но Пичини подчерта, че самоубийствата са "върхът на айсберга" на по-широкото психологическо въздействие. "За всеки опит за самоубийство или самоубийство има стотици хора, които живеят в състояние на страх или депресия", добави той.

Пандемията и несигурността около нея изострят тревожността и депресията при тези, които вече са страдали, а други се сблъскват с проблемите на психичното здраве за първи път.

Миналата седмица Световната здравна организация предупреди, че коронавирусът "никога не може да изчезне" и прогнозира глобална криза на психичното здраве, причинена от пандемията.

Италианските психолози играят своята роля в намирането на решение, като хиляди предлагат безплатни консултации.

"Направихме много доброволно. Това е ОК, но има ограничение ", каза Реджинела. "Правителството трябва да ни плати, за да продължим да предлагаме услуги безплатно, тъй като толкова много хора нямат пари за терапия. И ако не бъде създаден подобен проект, хората няма да се подобрят. "

Дейвид Лазари, президент на CNOP, казва: "Трябва да пресечем психологическия дискомфорт и да създадем система, чрез която хората да имат лесен достъп до терапията. Правителството със сигурност може да прилага мерки с помощта на личните лекари, социалните асоциации и профсъюзите ... имаме нужда от нова инфраструктура, тъй като се сблъскваме с проблеми, които преди не сме имали. " /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
11:04
Ричард Гренел все още е посланик в Германия
10:58
Испания ще контролира плажовете с датчици
10:17
Тръмп забрани влизането на чужденци, идващи от Бразилия
09:59
Гърция пуска услугите с правила, уточнени „до милиметър“
09:26
Австрийският президент наруши наложените ограничения
09:17
Конфискуваха 4 милиарда долара на бившия президент на Судан
08:22
Ново изследване: COVID-19 е заразен до 11 ден
07:58
Черна статистика от Бразилия
07:57
САЩ: 638 починали от COVID-19 за 24 часа
07:56
Началните училища и детските градини в Гърция отварят на 1 юни
07:54
Китай съобщи за 11 нови случая на COVID-19
07:53
Русия и Сирия с общи маневри на бойния флот
07:34
Нова дата за срещата на Г-7 в САЩ
24 май 2020 г.
20:05
Нетаняху заяви, че Израел е готов да се справи с иранската агресия
19:37
В Северна Македония виждат 24 май като ден за защита на езика и отпор на България
19:01
Посланикът на САЩ в Германия подава оставка
18:27
Танцьори и музиканти ще могат да се върнат в залите следващата седмица
18:00
Франция: Избягвайте пътуванията в чужбина това лято
17:46
Китай: Със САЩ ще спечелим от сътрудничество и ще загубим от конфронтация
17:40
Ердоган и Рохани потвърдиха необходимостта от отваряне на границите
17:26
Направиха белодробна трансплантация на болна от COVID-19 в Австрия
16:04
Земетресение край Вранча
15:05
Китай готов да сътрудничи за установяването на произхода на COVID-19
12:14
Северна Македония е под 42-часова карантина
10:47
Протести в Германия срещу ограничителните мерки в борбата с COVID-19

Най-четени от Свят

Избор на редактора