Яйцата и трябва ли да се притесняваме от кървавите петна в тях

Любопитно 10.04.2020 18:21

Независимо дали ги обичаме бъркани, на очи или пък просто сварени, яйцата са една от най-консумираните храни навсякъде по света.

Въпреки това по света съществуват много погрешни схващания, когато става въпрос за яденето, външния вид, безопасността и хранителната им стойност. Сред една от заблудите, които се разпространяват, е, че малките кървави петна в някои от яйцата са знак за оплождане, пишат от Insider.

Истината е, че малката червена точка кръв върху жълтъка не е знак, че яйцето е било оплодено и някой ден от него е щяло да се излюпи пиле.

Тези червени петна обикновено са признак на разрушен кръвоносен съд, който може да се е появил, когато яйцето се е образувало в кокошка. Малките кървави точици не са много често срещани и могат също така да бъдат причинени от дефицит на витамин А или да се дължат на генетиката на дадената кокошка.

Тези петна обаче в никакъв случай не означават, че яйцата са опасни за консумация, затова нямаме никакъв повод да се тревожим и да си мислим глупости. /lifestyle.bg
CHF CHF 1 2.10372
GBP GBP 1 2.35742
RON RON 10 3.93037
TRY TRY 100 5.35046
USD USD 1 1.88242