Още снимки:
test

63% от ромчетата са се включили в онлайн обучението в първите 3 дни

25.03.2020 12.53

Във връзка с провеждането на дистанционното обучение, център "Амалипе" направи проучване, в което се включиха близо 200 училища, основно от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник". В изследването се наблюдава, че 63% от учениците от ромски произход са използвали онлайн уроци още през първите дни от въвеждането на дистанционно обучение.

Само 7.6% са отговорили, че в тези уроци включват между 76% и 100% от учениците. В 37% от училищата не се използват под никаква форма онлайн уроци и се разчита на останалите форми.

Над 36% от включените в проучването училища са успели да обхванат между 75% и 100% от своите ученици в различни форми на дистанционно обучение още през първите 3 дни. Почти 40% от училищата включили между 50 и 75% от учениците. С оглед на това, че проучването е проведено на третия ден след въвеждането на дистанционно обучение тези проценти могат да бъдат определени като обещаващо високи.

Резултат от това изследване показва, че все още е твърде рано да се говори за възможността да бъде въведено изцяло онлайн обучение.

В проучването е установено и каква е ролята на медиатора в онлайн обучението. Резултатите показват, че въпреки обявената пандемия 55% от случаите или в 109 училища медиаторите разнасят разпечатани материали по домовете на учениците.

33% от училищата са посочили, че техният медиатор прави информационна кампания за превенция от заразата, а други 65%, че медиаторът дава консултации по предварително поставени задачи. В една четвърт от училищата медиаторите събират информация за семейства, завърнали се от чужбина и така нататък.

По време на пандемията нуждата от предпазване е първостепенна. В тази връзка в проучването бе засегнато и това до каква степен са били снабдени медиаторите с необходимите предпазни средства и дезинфектанти. Проучването показва, че голямата част от училищата не са били подготвени да отговорят на тези нужди и едва около половината отговорили успели да снабдят медиаторите с необходимите предпазни средства и дезинфектанти.

Дори и те обаче споделиха, че ако тази ситуация продължи по-дълго време, и те не биха могли да издържат финансово. На много от останалите места медиаторите сами са подсигурявали предпазни средства или такива изобщо са липсвали. Местните кризисни щабове също не припознават в началото тези хора, които са свършили невероятна работа в първите, най-тежки дни от извънредното положение и въвеждането на дистанционно обучение.

В изследването се показва какви са основните пречки пред онлайн обучението. Според отговорите на реципиентите едва в 22.34% от училищата над 90% от учениците разполагат с подходящи устройства. В 11.68% от училищата над 75% от учениците нямат устройства, чрез които да участват в онлайн обучение. В две трети от училищата, учениците без устройства, които позволяват ефективно участие, са между 10% и 75%.

От неправителствената организация напомнят, че МОН следва да преосмисли предварително изразеното становище, че почти всички български ученици разполагат с подходящи таблети, компютри.

В таблицата се вижда, че близо 20% от училищата са посочили, че въпреки наличието на интернет в махалите, повечето ученици не могат да си позволят заплащането на подходящ тарифен план. По-сериозен е проблемът с невъзможността на част от семействата да си позволят подходящ план, с който да могат ефективно да използват онлайн обучение.

В изследването е включена и подготовката на преподаватели. Изследването показва, че над две трети или 68% от директорите, попълнили анкетата, посочват, че използват образователния медиатор за въвеждането на дистанционно обучение още от първите дни на този процес. Едва в 16% от училищата медиаторът не е използван за този процес, а в други 16% няма назначен медиатор.

Център "Амалипе" се интересува и какви методи ще използва онлайн обучението. Изследването показва, че 19% използват времето само за затвърждаване на стари знания и упражнения върху тях, други 30% правят същото, но вече се замислят за включването на уроци за нови знания. 22% от училищата са посочили, че провеждат уроци за нови знания с всички ученици, а почти 29% - че правят това с част от учениците.

Перспективата дистанционното обучение да продължи дълго време притиска и все по-голям брой учители се насочват и към преподаването на нови знания.

Според данните на център "Амалипе" половина от изследваните ученици, основно от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник", са от уязвими групи - между 80% и 100%, в почти 19% делът на учениците от уязвими семейства е между 60% и 80%. Близо 9% от училищата нямат концентрация на уязвими групи, тоест те са под 20% от учениците.
/news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
19:38
Ананиев подписа договор за изграждането на Национална детска болница
19:11
Депутат и председателят на ПГ на ГЕРБ с положителна проба за коронавирус
18:35
Спешните медици недоволни, че остават "невидими" в борбата с коронавируса
18:28
Отрицателни са двете съмнителни проби на депутати за коронавирус
17:58
51 лаптопа и 15 таблета изпрати МОН в Хасково
17:14
Случаите на заразени в страната вече са 457
16:58
Държавата: Работодателите да ограничат преките контакти на работниците
15:45
Пуснаха тировете в Смолянско
15:41
Предлагат "Слънчев бряг" да се рекламира като балнеокурорт
15:31
300 000 лв. са вече даренията от прокурори, следователи и служители за болниците
15:21
„Майчин дом“ получи 100 000 лева дарение от Пощенска банка за борбата с COVID-19
14:41
Девет магистрати и служители дариха днес кръв след призива на Гешев
14:13
Как Спешна помощ работи в условията на пандемия
13:15
Въпреки извънредното положение: Лозан Панов реши ВКС да работи
12:55
GP-тата срещу идеята на Валери Симеонов за замяна с генерици на по-скъпите лекарства
12:18
Над 142 хил. българи са се прибрали от началото на кризата до края на март
11:56
Седмица на гората 2020 г. - „Моят разказ за гората“
11:16
Тестват служителите гара „Илиянци“ за коронавирус
11:08
Кантарджиев: Домашните любимци не са преносители на COVID-19
10:25
Подобрява се състоянието на петимата пациенти с коронавирус в Сливен
10:07
56% от българите се притесняват да не останат без работа
10:02
75 тираджии са под карантина преди „Капитан Андреево“
09:52
Матурите се отлагат за 30 май и 1 юни
09:20
Ген. Мутафчийски: Мерките могат да бъдат отслабени, когато намалеят случаите на заразени и болни
08:19
449 са общо заразените у нас, изписаните са 25, а броят на жертвите е 10

Най-четени от Общество

Избор на редактора