Още снимки:
test

Общинският съвет на Варна прие Бюджет 2020

11.02.2020 12.00

Бюджетът на Варна за тази година беше приет от Общинския съвет с макрорамка от 383,7 млн. лв., а като към това се прибавят 108,3 млн. лв. привлечени по европейски програми и проекти, общата макрорамка достига 492,070 млн. лв. Основният финансов документ на общината получи 32 гласа подкрепа в пленарна зала, против гласуваха монолитно от БСП, Демократична България и партия „Възраждане”, общо 16 общински съветници.

Тазгодишният бюджет е с 60 млн. по-голям от миналогодишния, чиято актуализация отчете 433 млн. лв. Прогнозните местни приходи тази година се очаква да достигнат 213,934 млн лв., най-голям дял се пада на имуществените данъци – над 91,6 млн.лв. Очакваните приходи за дейности, делегирани от държавата, са 169,765 млн. лв.

Около 40 процента от разходната част е за финансиране на функция образованието – 154,021 млн. лв. В разчетите е включен и 17-процентен ръст на заплатите в сектора и 7 млн. лв. за капиталови разходи в училища и детски градини. Следващото по размер перо – 98,814 млн. лв. е свързано с инвестиции в инжинерната инфраструктура и опазването на околната среда. За общинското здравеопадване са предвидени 23,4 млн. лв., а за социално подпомагане и грижи – 17,187 млн. лв.

Бюджетът определя като основни приоритети децата и младите хора, икономическото развитие на Варна, хармонично развитие и благоустрояване на отделните райони, качествена и безопасна градска среда, облекчаване на трафика и подобряване на градската среда. Според съветниците документът е реалистибен, балансиран и устойчив.

Д-р Янко Станев: Това е медиен линч. Засрамете се!
Чуха се и приемливи критики, макар с много от тях да не съм съгласен. Това, което обаче не се чу, са конкретни предложения по секторните политики. Само линч от думи, медиен линч – градът умира, демографски срив...Сигурно живея в друг град. Стига, успокойте се! Варна е отишла много далеч и който не го вижда, или е сляп, или недобросъвестен. Хората обаче го виждат и не се учудвайте, че дават подкрепа на това управление на община Варна. 

Бюджетът е най-важният инструмент, който лишава опонентите ни да бутат града в посока на диктатура и други шизофренични модели. Несъгласен съм и с това, че се пренебрегват децата и учениците – трябва да не си от Варна, някъде от много далеч, да не споделяш ценностите на варненските семейства, за да твърдиш подобно нещо. Не сте доволни от темпото, но какъв е вашият принос. Не са много 500 млн. лв./ колкото е бюджетът, бел. ред./. Трябват ни 1,2 млрд. лв., за да преасфалтираме всички улици. Има хора, като от партия „Възраждане”, които нямат хабер от материята, а се занимават да рушат държавност и авторитети. Срам и позор! Призовавам ви – засрамете се!

Кметът Иван Портних: В дълбоки мисли се давят само плитки умове
Благодаря на общинските съветници, които подкрепиха бюджет 2020 и с това развитието на Варна. Осигурени са всички приоритети във всички сфери на социалния и икономически живот и се създават предпоставки за спокойствие и едновременно с това динамично развитие, на нов икономически профил, използвайки потенциала на Варна и на най-значимия капитал – младите хора. Благодарение на местните приходи, привлечените средсгтва от европейски програми и сътрудничеството с държавата очаквам увеличение на макрорамката. По време на дебатите се чуха различни мнения, част от които, за мое учудване, бяха доста екстравагантни. Но, както е известно , в дълбоки води се давят само плитки умове.
Гинка Христова

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
10:28
Повече курсове на автобусите на днешната Голяма задушница във Варна
10:20
Днес прослушват талантите за XIX Регионален ученически конкурс "Моята България" във Варна
10:01
Местност край Варна е без вода днес
08:27
Преглед на печата
21 февруари 2020 г.
18:51
Започват прослушванията за XIX Регионален ученически конкурс "Моята България" във Варна
18:48
Без промени при кандидатстването на варненските ученици в чужд университет тази година
18:45
Допълнителни курсове на автобусите за Голяма задушница утре във Варна
18:41
Във варненската регионална библиотека стартира „Пощенска кутия за истории”
16:58
Във Варна приеха Програма за дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора
15:28
Снимки с коне, концерт и изложба за 3-ти март в Морската градина във Варна
15:25
Организират нова среща за взаимопомощ на болните от Паркинсон във Варна
14:14
22-годишен в ареста, пробвал да пробута фалшива столевка в магазин във Варна
12:55
Започва планирането на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2020”
12:03
Осем контейнери за смет горяха тази нощ във Варна
11:55
Ремонтът на Варненската търговска гимназия върви с бързи темпове
11:49
Приеха Програма за дейността на Местната комисия за борба с трафик на хора за 2020 г.
10:56
Затварят временно част от платното на ул. "Девня"
10:26
Варна е домакин на най-голямото международно изложение „Световно образование“
10:25
С конференция и безплатен тур във Варна отбелязват днес Международния ден на екскурозовода
10:16
Хванаха 19-годишна с дрога във Варна
10:08
Без ток днес във Варненско ще са...
10:04
Търсят изпълнители за ремонта на сградата на варненската полиция
08:05
Преглед на печата
20 февруари 2020 г.
17:39
Ивайло Стоянов свири Черно море-Левски
17:02
40 училища ще се състезават в „Ученическа купа Варна“

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора