Още снимки:
test

Калифорния обмисля рестрикции за парацетамол

21.01.2020 19.02

В Калифорния се води битка за това дали да се определи едно от най-разпространените лекарства без рецепта като канцероген, след скорошни битки за алкохол и кафе, съобщава АП.

Лекарството е ацетаминофен, известен извън САЩ като парацетамол и използван за лечение на болка и треска. Той е в основата на над 600 лекарства без рецепта и без рецепта за възрастни и деца като Tylenol, Excedrin, Sudafed, Robitussin и Theraflu.

Ацетаминофенът се предлага в САЩ без рецепта от 1955 г. Загрижеността за потенциалната му връзка с рак идва от връзката му с друго лекарство: фенацетин. Това лекарство, някога често срещано при лечение на главоболие и други неразположения, е забранено през 1983 г., защото причинява рак.

Държавните регулатори са прегледали 133 проучвания за ацетаминофен, всички от които са публикувани в рецензирани списания. Някои проучвания съобщават за повишен риск от някои видове рак, докато други не. Като цяло се оказва, че ацетаминофенът е труден за изследване, тъй като е трудно да се изолира от други променливи, които биха могли да допринесат за рак, като тютюнопушене.

Щатски закон, известен като предложение 65, казва, че Калифорния трябва да предупреждава хората за всяко химично вещество, за което се знае, че причинява рак или репродуктивна токсичност. Държавният списък включва до около 900 химикала и е по-обширен от всички в САЩ. Някои критици казват, че калифорнийските регулатори са преекспонират, изисквайки предупредителни етикети за безброй продукти, които объркват вместо да информират потребителите, когато рискът за рака е оспорван.

Поддръжниците на предложение 65 твърдят, че защитава не само калифорнийците, но и потребителите в цялата страна, като принуждава производителите да правят продуктите по-безопасни.

Доказателствата за връзката на ацетаминофена с рака са достатъчно слаби, че Международната агенция за изследване на рака отказва да го посочи като възможен канцероген след прегледи през 1990 и 1999 г. Американската администрация по храните и лекарствата предупреди държавните служители, че определянето на ацетаминофена като причинител на рак би било "невярно и заблуждаващо", а също и незаконно съгласно федералния закон.

Група от учени, назначени от губернатора, може да добави химикали към този списък. През 2011 г. групата гласува ацетаминофенът да е с "висок приоритет" за разглеждане, тъй като смятат, че има подходящи доказателства, които трябва да бъдат разгледани, според Сам Делсън, говорител на калифорнийската служба за оценка на опасностите за здравето.

Процесът е бавен, но насрочената комисия предвижда публично изслушване на списъка тази пролет, след като периодът за обществено обсъждане приключва на 27 януари.

"Това е труден въпрос, защото много често използвано лекарство. Но това няма значение", коментира Томас Мак, председател на Комитета за идентификация на канцерогените и професор по превантивна медицина в Университета в Южна Калифорния.

Добавянето на химическо вещество към списъка може да има широко отражение. След като държавата добави глифозат - широко известен като убиец на плевели - като канцероген през 2017 г., съд постанови компанията, която произвежда "Раундъп" да плати на двойка от Калифорния с рак повече от 2 милиарда долара. По-късно съдия намали тази сума до 87 милиона долара. Това е само едно от очакваните 13 000 висящи дела, свързани с химикала.

Асоциацията на потребителите на здравни продукти, търговска група, представляваща лекарства без рецепта и хранителни добавки, извърши собствен преглед и установи, че повечето проучвания не предполагат риск за повечето форми на рак, въпреки че някои проучвания показват повишен риск за бъбреци, черен дроб и някои форми на рак на кръвта. Асоциацията призова калифорнийските регулатори за "предпазлива интерпретация".

Някои списъци в Калифорния изискват предупредителни етикети. Но държавата прави изключения. Алкохолът е посочен като канцероген от 1988 г. Но вместо предупредителни етикети, държавата препоръчва алкохолната индустрия да предостави табели на калифорнийските търговци на дребно, къде се продава алкохол.

Акрилмидът, вторичен продукт от печени кафени зърна, е посочен като канцероген от 1990 г. Но когато съдебно решение можеше доведе до предупредителни етикети за кафе, държавните регулатори се намесват и правят изключение с напитката. /news.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от Свят
20:02
Коронавирусът сви въглеродните емисии в Китай със 100 млн. тона
19:58
Двама починаха от коронавируса в Иран, били заразени в свещен град
19:51
Почина актьорът Джон Шрапнел, известен от „Нотинг Хил” и „Гладиаторът”
19:48
Гърция: Връщането на фризовете от Партенона няма връзка с преговорите за Брекзит
19:45
Бърни Сандърс е далеч пред съперниците си демократи
19:41
Албанският президент призова народа да свали правителството
19:38
Косоварка е обвинена в тероризъм заради присъединяване към Ислямска държава
19:28
Русия печата пари за Венецуела
19:22
Българите във Великобритания имат трудности с документите за уседналост
19:15
В Германия изискват от социалните мрежи да докладват на полицията срещу език на омразата
18:58
Убиха рапъра Поп Смоук по време на грабеж в дома му
18:26
Китайски министър увери: Ситуацията с коронавируса е под контрол
17:58
Летището в Алепо възобнови полетите за първи път от 2012 г.
17:52
Брюксел попари надеждите на Лондон за търговска сделка като с Канада
17:37
Германия ще продължи военната си мисия в Афганистан до края на март 2021 г.
17:22
Майк Помпейо е на обиколка в държави от Залива, за да обсъжда иранската заплаха
17:19
Около 100 полицаи в Косово са на лечение заради психически проблеми
16:58
Коронавирусът се разпространи в 28 държави
16:40
Финландската армия експериментира със съжителство на мъже и жени в общи казарми
16:33
Първи заразени с коронавирус в Иран
16:23
Втори румънец е заразен с коронавирус на круизния кораб "Даймънд принсес"
16:20
ЕК: Роботи може да бъдат използвани за създаването на фалшиви новини
16:16
Меркел нямало да се намесва в избора на новия лидер на ХДС
16:01
Предадоха в прокуратурата в Скопие записи, компрометиращи Заев
15:28
Малък жироскоп свързва йеменски ракети, дронове и атаки с Иран

Най-четени от Свят

Избор на редактора