Още снимки:
test

Д-р Денислава Ангелова: Дете с диабет променя завинаги живота на родителите

13.11.2019 10.41

“Най-тежко за един родител на дете с диабет е да пусне детето си на детска градина или училище, и спокойно да отиде на работа. Защото родителите не са сигурни в екипите, които имат грижа за децата им в детските заведения”, заяви пред БГНЕС председателят на Асоциация „Докосни дъгата“ д-р Денислава Ангелова, която работи с деца с диабет.

„Разбира се, не във всички детски заведения е така, но в преобладаващата част персоналът не знае как да разбере, че на дете му пада кръвната захар, а също и не знае как да реагира в такава ситуация“, уточни д-р Ангелова, и допълни: “Наскоро чух твърдението, че моралът не е вписан в Закона – не можеш да задължиш никого (от персонала на детските заведения да обръща специално внимание на дете с диабет – бел. ред.), защото те казват „ние нямаме вменени такива задължения“. Много пъти съм казвала, че ние не искаме да вменим на някой друг грижата на медицинската сестра в детската градина или училището, ние не искаме тя да определя лечението или поддържането на здравословния начин на живот на нашите деца. Ние искаме, когато детето влезе в детската градина, да сме сигурни, че ако то е с висока захар, ще му се постави инсулин, а ако е ниска захарта, да му се помогне и да се мери тази захар“, заяви д-р Ангелова.

14 ноември е Световният ден на диабета, но ние отбелязваме целия месец ноември като Месец на диабета. Това, което успяхме да постигнем в последните години, и с което се гордея, е, че извоювахме безплатна инсулино-помпена терапия за децата, а от тази година НЗОК взе решение и за безплатно предоставяне на специални диабетни сензори, заяви д-р Ангелова. (Малките устройства се поставят върху ръката или корема на човек и по никакъв начин не пречат на всекидневните му дейности; чрез сензорите се осъществява продължително проследяване на нивата на захар в кръвта, като един сензор прави 288 измервания за 24 часа; сензорите се свързват с инсулиновите помпи, като по този начин се осъществява една ефикасна затворена система на лечение – бел.ред.). Тези сензори могат да бъдат получени в лекарските кабинети.

„Децата, родени с диабет, имат нужда от разбиране, имат нужда да знаят, че не са различни. Не трябва да бъдат гледани под лупа. Имат нужда да бъдат обичани, независимо от различията им, трябва да им подадем ръка и да ги прегърнем“, категорична е д-р Ангелова.

На въпрос на БГНЕС каква помощ ще получи дете, което е в детско заведение, но има диабет, д-р Ангелова с тъга отвърна: „Майката стои отвън, или става леличка в детската градина. Това е реалността. Другото е добро пожелание“.

„Имахме потресаващ случай в училище в Плевен, при който на дете с диабет много рязко му падна кръвната захар, а учителката му не позволи детето да вземе закуска, защото не можело да се яде нито в коридора, нито в час“, възмути се д-р Ангелова.

Това е опасно животозастрашаващо състояние, но учителката не бе обучена как да реагира в тази ситуация, допълни лекарят.

За съжаление има деца и младежи, които умишлено крият болестта си, за да не разберат съучениците и учителите им, а това е опасно, защото колкото повече хора около диабетно болния знаят, толкова повече ще могат да му помогнат. При ниска или висока кръвна захар може да се изпадне в различни състояния, дори кома, затова е важно човек да държи листче с описание на типа болест до личната си карта. (Лечението на диабет Тип 1 често е инсулинозависимо, докато Тип 2 има възможност да бъде контролиран чрез хапчета – бел. ред.).

Като част от инициативите на асоциацията деца с диабет мерят кръвната захар на младежите от националния ни отбор по футбол, като самите деца лично преглеждат футболистите. „Беше забавна среща, тази инициатива е част от кампанията ни „Заедно за отбора“ и решихме да я направим с младежите от футболния отбор по повод Деня на диабета – 14 ноември. Затова за първи път на тазгодишния Ден на диабета направихме специален клип, в който множество известни спортисти насърчават децата с диабет и им показват, че да живееш с това състояние, не е нито проблем, нито пък по някакъв начин им нарушава ежедневния ритъм на живот“, разказа д-р Ангелова.

Тази година заради това, че децата, младежите, а и възрастни хора се страхуват и срамуват да кажат „Аз имам диабет“, ние решихме да направим една коренно различна кампания с този клип, в който най-известните български спортисти казват какво е да си с диабет, и за да е ясно, че този техен свят не е по-различен от света на другите, разкри още специалистът.

Другите кампании на Асоциация „Докосни дъгата” включват детски лагери, в които децата се отпускат и говорят за диабета помежду си, защото иначе това е тема-табу. Имаме и кампания „Мисия Спорт с любимите герои“, и в нея работим много упорито за това децата да опознаят всички видове спорт в страната. Избрали сме 14 анимационни герои, чрез които да успеем да популяризираме спорта сред децата – например, вълкът от „Ну, погоди“ е боксьор, пандата По е каратист, лъвът е футболист, тигърът – волейболист, като целта е да увлечем децата от първи до четвърти клас по спорта, защото той е изключително полезен за развитието им.

Работим и по превенция на насилието в училищата, каза още д-р Ангелова, и даде за пример училищна програма, чрез която се финансира песен с участието на известни български певци. Текстът ? призовава „Не на агресията“ сред децата, като самата песен звучи вместо училищен звънец в над 70 български училища. „Там нашето послание беше „Да си подадем ръка, а не юмрук“, няма значение дали става въпрос за диабет, или за множествена склероза – просто не трябва да бъдем агресивни“, призова д-р Ангелова.

Много е важна работата с българските кметове – например, във Варна открихме Център по диабет заедно с УМБАЛ „Света Марина“ и екипа на проф. Йотова, като в този център за първи път въведохме специална Карта за деца с диабет за детските ясли, градини и училища. В нея е описано какво трябва да се прави при дете на лечение.

Над 1 500 деца у нас са с диабет. Над 500 хил. души пък са възрастните с диабет.

„Аз искрено вярвам, че след като успяхме да се преборим децата да получават безплатни инсулинови помпи, впоследствие се преборихме и да получават безплатно диабетните сензори, вярвам, че догодина ще ни остане само да се борим с морално-ценностната система на хората така, че диабетно болните да се чувстват не по-различни от останалите хора“, завърши д-р Ангелова. /БГНЕС

Днес+

Коментирай статията


Последни от Общество
14:42
След кръгла маса:"Трудовите мигранти имат нужда от интеграция в обществото"
12:45
Все повече хора ползват помощи за отопление
12:42
Доц. Иван Чавдаров: Рехабилитацията е последната дупка на кавала за НЗОК
12:36
Да не се политизира темата с водната криза, настоя Аврамова
12:18
За подобряване качеството на въздуха – започва миене на булевардите в София
12:15
Няма да има ограничения в терапията за хронично болни пациенти
10:30
По две версии се работи за пропадането на път до строеж в "Манастирски ливади"
10:28
В Асеновград протестират заради неработеща пречиствателна станция
09:18
Автобусните превозвачи плашат да спрат превозите
09:00
Облачно и почти тихо днес
08:06
Мъгла и ограничена видимост в планинските проходи
12 декември 2019 г.
20:08
77% одобряват тол таксите, но половината от тях не със скок на цените
19:51
Разкази за миналото от Националния исторически музей
19:30
От Италия ни уведомиха за салмонела
16:42
Обособяват градинка за коледни дръвчета в парка на Добрич
15:02
БАН: Официалният език в РС Македония е писмено-регионална норма на българския език
14:56
Синдикатите подкрепиха минималната заплата от 610 лева за 2020 година
14:38
ВАС отказа регистрация на брак на еднополова двойка, сключен във Великобритания
14:14
Болница иска 300 лева от пациент за консултация как да не пада от леглото
13:47
Fibank с календар в подкрепа на спорта и бездомните животни
13:37
ВАС окончателно отказа да признае еднополов брак, регистриран във Великобритания
13:11
В Художествената академия - заплати, дългове и студ
12:50
КАТ Пловдив има нов шеф
12:45
Цената на водата в Сливен може да бъде увеличена след година
12:42
Двама велосипедисти и петима пешеходци са глобени в акция „Зима” в Ловешка област

Най-четени от Общество

Избор на редактора