Още снимки:
test

Проект с BG участие грабна наградата на публиката на REGIOSTARS 2019

10.10.2019 14.37

Проект с българско участие бе отличен с наградата на публиката при раздаването на REGIOSTARS за 2019 година. Инициативата CityWalk се състезава в категория 4 - изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени.

Българските партньори на проекта са Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и община Варна. Водещо участие има Словения, а останалите партньори са Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

В рамките на проекта Община Варна е разработила план за подобряване на пешеходната среда в града, разказа пред в. "24 часа" Миклос Лукович, който е един от унгарските партньори на проекта.

REGIOSTARS (в превод от английски - регионални звезди) са ежегодни европейски награди, с които се удостояват най-иновативните регионални проекти. Бляскавата церемония по награждаването се проведе в Брюксел в сряда вечерта. Всяка година Европейската комисия отличава онези проекти, финансирани от ЕС, които демонстрират високи постижения и нови подходи в областта на регионалното развитие.

CityWalk е международен проект, който цели да улесни най-простата форма на градска мобилност - ходенето пеша, в градовете от Дунавския регион чрез интелигентното му интегриране с другите форми на транспорт. ЕС финансира проекта с 1 895 151 евро от Фонда за регионално развитие по оперативната програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020".

През своя оперативен период (декември 2016 г. - май 2019 г.) партньорство разработи инструментариум (ръководство за гъвкавост, индекс и онлайн инструмент), създаде 8 плана за проходимост, извърши 8 пилотни действия, разработи и представи предложения за политики към градовете, участващи в инициативата.

Конкретната цел на проекта CityWalk е чрез семинари и уоркшопове да се създадат стратегии за подобряване на пешеходната среда в градовете в Дунавския регион. Тези стратегии може да се изразяват както в подобряване на инфраструктура като тротоари, паркове и пешеходни градски площи, така и мерки за подобряване на безопасността на пешеходците и борба с престъпността по улиците.

"Това е забавен проект, създаден с усмивка, което го прави много близък до обикновените граждани, но също така обвързва и общините с ангажименти за подобряване на градксата среда", каза Миклос Лукович.

Управлението на проекта също се реализира по различен и модерен начин. Голямо значение за CityWalk има участието на инфлуенсъри в инстаграм и фейсбук, които прегърнали идеята за по-малко замързяване и по-здравословно придвижване в градската среда.

"За да се въведат изцяло и пълноценно стратегиите, които изготвихме с партньорите ни, трябва да се работи и на правителствено ниво. Най-важното, което целим да постигнем, е да променим мисленето на хората относно ходенето пеша", добави унгарецът пред репортер на "24 часа" след награждаването в Брюксел.

Въпреки че акцентът е върху ходенето, награденият проект цели да се въведе цялостен подход към градското замърсяване като се подобри градската мобилност чрез ефективно комбиниране на различни транспортни средства.

За себе си CityWalk казват, че са нещо повече от обикновен проект. CityWalk е начин на живот, който може да помогне за справянето с изменението на климата, подобряването на качеството на въздуха и намаляването на шума.

През 2019 г. REGIOSTARS поставят акцента върху пет области, които са от решаващо значение за бъдещето на регионалната политика на ЕС:

- насърчаване на цифровото преобразуване;

- свързване на зеленото, синьото и сивото;

- борба с неравенството и бедността;

- изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени;

- модернизиране на услугите в областта на здравеопазването.

Победителите се определят от научни работници на високо равнище, които оценят подадените проектни заявления и награждават победителите. За всяка категория има 3-членно жури, или общо 15 професори и признати личности от академичните среди.

Освен това обществеността може да избере своя победител чрез публично онлайн гласуване, след което се присъжда "Наградата на публиката" на един от проектите. От всички 235 000 гласували тази година най-голяма подкрепа от гражданите на ЕС получи CityWalk. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
15:35
568 лица са проверени във Варна и областта за спазване на наложената им домашна карантина
14:15
Студент е задържан във Варна за разпространение на наркотици
13:46
Самоубийство или нещастен случай е най-вероятната причина за смъртта на Георги Александров
12:24
Честит празник на българската азбука, Варна!
08:43
Преглед на печата
23 май 2020 г.
20:09
На 2 юни стартира приемът след първи и четвърти клас в ОУ“Христо Ботев“ във Варна (ВИДЕО)
20:07
Почина журналистът Георги Александров
14:00
ЦОП „По-добро бъдеще” продължава работата си
08:40
Общините Варна, Белослав и Девня ще докладват за възможни източници на замърсяване на езерото
08:03
Преглед на печата
22 май 2020 г.
19:51
Министър Кралев посети спортистите, които се подготвят в НСБ „Спортпалас”
19:12
Иван Портних: Покрай аварията в езерото, цъфна и политически планктон (ВИДЕО)
18:38
Варненският апелативен съд остави хакер в ареста
18:28
Блъснаха 25-годишен велосипедист във Варна, отърва се с контузии
18:02
Робот и три плавателни съда отстраняват аварията във Варненското езеро
17:55
Дочка Михайлова: Няма съществено замърсяване на водата след спукания водопровод
12:56
Съдът остави в ареста обвиняем за блудство с внуците си
12:42
Международен музикален фестивал „Варненско лято“ Light издание
12:32
Готови са указания на МОН за мерките за безопасност в детските градини и ясли
10:33
НСИ: Варна - една от малкото общини с положителен прираст на населението
10:32
Няколко района без вода днес във Варна
10:21
Продължават маркирането на синята зона, умоляват варненци да преместят автомобилите си
09:41
Варненската опера ще повдигне духа на морския град с български песни от Балкона в навечерието на 24
08:11
Преглед на печата
21 май 2020 г.
18:15
44-годишна жена на съд след продажба на дрехи-менте във Варна

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора