Още снимки:
test

Проект с BG участие грабна наградата на публиката на REGIOSTARS 2019

10.10.2019 14.37

Проект с българско участие бе отличен с наградата на публиката при раздаването на REGIOSTARS за 2019 година. Инициативата CityWalk се състезава в категория 4 - изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени.

Българските партньори на проекта са Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и община Варна. Водещо участие има Словения, а останалите партньори са Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

В рамките на проекта Община Варна е разработила план за подобряване на пешеходната среда в града, разказа пред в. "24 часа" Миклос Лукович, който е един от унгарските партньори на проекта.

REGIOSTARS (в превод от английски - регионални звезди) са ежегодни европейски награди, с които се удостояват най-иновативните регионални проекти. Бляскавата церемония по награждаването се проведе в Брюксел в сряда вечерта. Всяка година Европейската комисия отличава онези проекти, финансирани от ЕС, които демонстрират високи постижения и нови подходи в областта на регионалното развитие.

CityWalk е международен проект, който цели да улесни най-простата форма на градска мобилност - ходенето пеша, в градовете от Дунавския регион чрез интелигентното му интегриране с другите форми на транспорт. ЕС финансира проекта с 1 895 151 евро от Фонда за регионално развитие по оперативната програма за транснационално сътрудничество "Дунав 2014-2020".

През своя оперативен период (декември 2016 г. - май 2019 г.) партньорство разработи инструментариум (ръководство за гъвкавост, индекс и онлайн инструмент), създаде 8 плана за проходимост, извърши 8 пилотни действия, разработи и представи предложения за политики към градовете, участващи в инициативата.

Конкретната цел на проекта CityWalk е чрез семинари и уоркшопове да се създадат стратегии за подобряване на пешеходната среда в градовете в Дунавския регион. Тези стратегии може да се изразяват както в подобряване на инфраструктура като тротоари, паркове и пешеходни градски площи, така и мерки за подобряване на безопасността на пешеходците и борба с престъпността по улиците.

"Това е забавен проект, създаден с усмивка, което го прави много близък до обикновените граждани, но също така обвързва и общините с ангажименти за подобряване на градксата среда", каза Миклос Лукович.

Управлението на проекта също се реализира по различен и модерен начин. Голямо значение за CityWalk има участието на инфлуенсъри в инстаграм и фейсбук, които прегърнали идеята за по-малко замързяване и по-здравословно придвижване в градската среда.

"За да се въведат изцяло и пълноценно стратегиите, които изготвихме с партньорите ни, трябва да се работи и на правителствено ниво. Най-важното, което целим да постигнем, е да променим мисленето на хората относно ходенето пеша", добави унгарецът пред репортер на "24 часа" след награждаването в Брюксел.

Въпреки че акцентът е върху ходенето, награденият проект цели да се въведе цялостен подход към градското замърсяване като се подобри градската мобилност чрез ефективно комбиниране на различни транспортни средства.

За себе си CityWalk казват, че са нещо повече от обикновен проект. CityWalk е начин на живот, който може да помогне за справянето с изменението на климата, подобряването на качеството на въздуха и намаляването на шума.

През 2019 г. REGIOSTARS поставят акцента върху пет области, които са от решаващо значение за бъдещето на регионалната политика на ЕС:

- насърчаване на цифровото преобразуване;

- свързване на зеленото, синьото и сивото;

- борба с неравенството и бедността;

- изграждане на градове, устойчиви на климатичните промени;

- модернизиране на услугите в областта на здравеопазването.

Победителите се определят от научни работници на високо равнище, които оценят подадените проектни заявления и награждават победителите. За всяка категория има 3-членно жури, или общо 15 професори и признати личности от академичните среди.

Освен това обществеността може да избере своя победител чрез публично онлайн гласуване, след което се присъжда "Наградата на публиката" на един от проектите. От всички 235 000 гласували тази година най-голяма подкрепа от гражданите на ЕС получи CityWalk. /24chasa.bg

Днес+

Коментирай статията


Последни от ВАРНА +
19:42
Забранява се продажбата на спиртни напитки във Варна в изборния ден
19:35
ОИЦ – Варна: Отпускат се до 5000 лева за стартиращи предприятия
17:30
"Черно море" с очакван успех в Елитната група до 19 години
16:27
Утре във Варна представят филм за Метода Монтесори в педагогиката
15:55
Започват състезанията „Бързи и сръчни“ и ученическа купа „Варна“
15:03
Обявиха свободни места за детските ясли във Варна през октомври
14:38
Варненски район ще отбележи осмия си официален празник с концерт
13:58
Един район във Варна е без вода в събота
13:52
РЗИ-Варна съветва как да се предпазим от остеопороза
13:46
Днес Мариус Куркински излиза на варненска театрална сцена с "Черното пиле"
13:40
Варна отново е домакин на високотехнологичната конференция Innowave Summit
11:56
Варненци излизат днес на "Поход за свобода" в подкрепа на жертвите на трафик на хора
11:50
15 случая на варицела са регистрирани за седмица във Варна
10:00
Кукленият театър представя днес във Варна най-новата си премиера
09:55
Днес се провеждат конни надбягвания край Варна
08:26
Преглед на печата
18 октомври 2019 г.
17:40
Кораби от състава на Военноморските сили заминават за участие в операции и учения зад граница
17:37
Военноморските сили получиха подводен движител
15:29
Командирът на българските Военноморски сили участва в регионалния симпозиум „Морска мощ”
14:10
Поредно класиране за детски ясли през октомври
14:03
Организират “Поход за Свобода” и във Варна
13:56
Започна обучение на директори на общински детски градини
13:12
Иван Портних: Варна привлича все повече компании от сферата на дигиталните технологии
12:17
Купуват понтони, инструменти и машини за рибарското пристанище "Карантината" във Варна
12:10
Над 4000 заявления за отоплителни помощи са подадени до момента във Варна

Най-четени от ВАРНА +

Избор на редактора