Деца учат тънкостите на български занаяти
България 17.03.2019 18:42
Деца се запознаха с традиционните български занаяти, предаде репортер на БГНЕС.
Те научиха как се правят бижута, как се шият играчки, как се бродира, колко сложно е да се направи дърворезба, както и че е въпрос на майсторлък да се правят съдове от глина.
На колелото прави ваза 8 годишният Борис Кръстев.„С помощ от приятел я изградихме и вътре източихме водата. Мотивът да седна на колелото беше, че може да стане хубава, да стане като ваза за цветя”, обясни Борис.
Георги Пулев е довел 6-годишната си дъщеря с цел да разгледа и усети занаятите. „Тя обича да работи с глина. Обича ръчно-изработени неща да гледа и да прави”, коментира Пулев.
Погледът на посетителите привлича дърворезбата на Димитър Христов, който се мести от София в село Боженица. Негово дело е иконостасът на етрополския манастир. Мъжът със задоволство коментира, че децата проявяват интерес към занаята му. „На децата им е много любопитно. Много им е интересно как, с длетото, от едно парче дърво започваш да оформяш нещо”, каза резбарят.
Той с огорчение добави, че малцина са онези, които купуват дърворезби, затова му се налага да се издържа като прави мебели и отбеляза, че резбарството отмира. „Умират старите занаяти. Мои колеги са си купили копир фрези и работят с тях, а в същото време традицията умира. Сега сме 200 човека, които правим дърворезби, а преди са били много”, сподели той. Въпреки това не се отказва да се занимава и е категоричен, че ще пази традицията, защото обича занаята си и ще го поддържа докато е жив.
Друга притегателна точка е Пепи Петкова, която предлага сладки изкушения – захарни петлета, локум, захаросани ябълки. „Радваме този занаят, защото той кара хората да се усмихват и също така ги връщам в детството, особено по-възрастните”, обясни тя и добави, че децата с интерес се включват в превръщането на обикновените ябълки в захарни.
На нея също й се налага да работи нещо допълнително, но е категорична, че този занаят й е на сърце. Според нея за трудното оцеляване на занаятчийството заслуга имат и институциите, които често имат непосилни изисквания към тях. Въпреки това Петкова ще продължи да пази традицията жива.
„Пазя тази традиция, защото искам българските занаяти да се развиват и българското да се задържи тук, а не да бяга по света”, заяви тя.
Базарът на занаятите продължава до 20 ч. /БГНЕС
Те научиха как се правят бижута, как се шият играчки, как се бродира, колко сложно е да се направи дърворезба, както и че е въпрос на майсторлък да се правят съдове от глина.
На колелото прави ваза 8 годишният Борис Кръстев.„С помощ от приятел я изградихме и вътре източихме водата. Мотивът да седна на колелото беше, че може да стане хубава, да стане като ваза за цветя”, обясни Борис.
Георги Пулев е довел 6-годишната си дъщеря с цел да разгледа и усети занаятите. „Тя обича да работи с глина. Обича ръчно-изработени неща да гледа и да прави”, коментира Пулев.
Погледът на посетителите привлича дърворезбата на Димитър Христов, който се мести от София в село Боженица. Негово дело е иконостасът на етрополския манастир. Мъжът със задоволство коментира, че децата проявяват интерес към занаята му. „На децата им е много любопитно. Много им е интересно как, с длетото, от едно парче дърво започваш да оформяш нещо”, каза резбарят.
Той с огорчение добави, че малцина са онези, които купуват дърворезби, затова му се налага да се издържа като прави мебели и отбеляза, че резбарството отмира. „Умират старите занаяти. Мои колеги са си купили копир фрези и работят с тях, а в същото време традицията умира. Сега сме 200 човека, които правим дърворезби, а преди са били много”, сподели той. Въпреки това не се отказва да се занимава и е категоричен, че ще пази традицията, защото обича занаята си и ще го поддържа докато е жив.
Друга притегателна точка е Пепи Петкова, която предлага сладки изкушения – захарни петлета, локум, захаросани ябълки. „Радваме този занаят, защото той кара хората да се усмихват и също така ги връщам в детството, особено по-възрастните”, обясни тя и добави, че децата с интерес се включват в превръщането на обикновените ябълки в захарни.
На нея също й се налага да работи нещо допълнително, но е категорична, че този занаят й е на сърце. Според нея за трудното оцеляване на занаятчийството заслуга имат и институциите, които често имат непосилни изисквания към тях. Въпреки това Петкова ще продължи да пази традицията жива.
„Пазя тази традиция, защото искам българските занаяти да се развиват и българското да се задържи тук, а не да бяга по света”, заяви тя.
Базарът на занаятите продължава до 20 ч. /БГНЕС
CHF | 1 | 1.99738 |
GBP | 1 | 2.28285 |
RON | 10 | 3.93045 |
TRY | 100 | 5.61254 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 19:42 Адвокатът на Григорова: Липсват нови 17 флашки, ЦИК казват, че вече са модифицирани за вота
- 19:34 Валентина Войкова поема оперативното ръководство на Евронюз България
- 19:27 Ема Стоун призова феновете си да се обръщат към нея вече с цялото й име
- 19:22 Цеков за новата арт инсталация на Терзиев: Надпис, тип „селски хоремаг“ за 100 000 лева
- 19:13 FT: Пристигането на руски войски в Нигер е смъртоносен удар за американските сили
- 19:05 Антъни Блинкън: Без китайска подкрепа войната в Украйна би била трудна за Русия
- 19:02 Разменен за Медведчук боец от "Азов": Руснаците ще спечелят, когато завземат Киев и стигнат до Лвов
- 18:59 Мерките на МЗ срещу коклюша: По-ранна имунизация на бебета и безплатни ваксини за бременни